Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 02. 2019. 14:22   >>  14:21

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Oštećeni plastenici i stočni objekti

Vjetar orkanske jačine u toku noći izazvao je štete na pojedinim plastenicima u centralnom i južnom dijelu Crne Gore, a oštećeni su i krovovi objekata za držanje stoke.

Predstavnici savjetodavnih službi Ministarstva poljoprivrede, u cilju sagledavanja situacije na terenu i stručne podrške proizvođačima, od jutros su na terenu, na područjima Tuzi, Golubovaca i Danilovgrada.

"Prema informacijama sa terena, iako su poljopriverdni proizvođači reagovali preventivno, shodno preporukama Ministarstva, usljed udara vjetra koji je dostizao brzinu od oko 100 kilometera na sat, na dijelu plastenika došlo je do oštećenja, uglavnom zbog cijepanja folije", piše u saopštenju.

Konstrukcije su, kako se navodi, ostale neoštećene, a obim pričinjene štete na plastenicima gdje je stradala folija nije veliki, s obzirom da u najvećem broju plastenika još nije zasnovana proizvodnja.

"Na objektima za držanje stoke u centralnom i južnom dijelu evidentirane su štete na krovovima i pokrivačima silaže", dodaju u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Plastenici koji su imali garanciju proizvođača na udare vjetra do 100 kilometera na sat ostali su neoštećeni.

"To je činjenica koja bi trebalo da bude opredjeljujuća za naše poljoprivredne proizvođače koji u narednom periodu budu riješili da unapređuju plasteničku proizvodnju. Takvi tipovi plastenika uglavnom su građeni uz podršku kroz IPARD javne pozive", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da su štete na folijama česta pojava u uslovima vremenskih neprilika (vjetra, snijega, grada) Ministarstvo je od prošle godine u sklopu javnog poziva za bespovratnu podršku investicijama u portarskoj proizvodnji definisalo podršku za nabavku namjenskih folija, u iznosu do 50 odsto od vrijednosti nabavke.

Ministarstvo podsjeća ribare u priobalnom dijelu Skadarskog jezera i primorju, na preporuku da izbjegavaju vršenje bilo kakvih ribolovnih aktivnosti na jezeru odnosno moru, dok se vrijeme ne stabilizuje.

"Takođe, u pristaništima, lukama i drugim mjestima gdje se ribolovni plovni objekt vezuje, treba provjeriti da li su preduzete dodatne mjere zaštite i obezbjeđenja plovnih objekata", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније