Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 02. 2019. 12:30 >> 12:07

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

U računarsku opremu CG škola uložiće tri miliona

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je resor na čijem je čelu planirao ulaganje u računarsku opremu crnogorskih škola u vrijednosti od tri miliona eura.

 

On je saopštio da Ministarstvo prosvjete prepoznaje značaj digitalizacje za rješavanje problema i inovacije u nastavi.

Šehović je na sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, istakao da je, prepoznajući značaj digitalizacije za rješavanje problema i inovacije u nastavi bilo kog predmeta, resor prosvjete ove i prošle godine davao sve snažniju podršku projektima koji se tiču korišćenja internet tehnologija u edukaciji, ali i projektima koji prave most između kulture i obrazovanja.

"Stoga u sklopu projekta sa Evropskom investicionom bankom planiramo obnavljanje računarske opreme i serverske infrastrukture, kao i unapeđenje Informacionog sistema obrazovanja Crne Gore. Ova investicija je vrijedna oko tri miliona eura. Na ovaj način obezbijediće se bolji uslovi za izvođenje nastave iz informatičkih predmeta, kao i bolji i stabilniji rad Informacionog sistema obrazovanja, imajući u vidu da će se zastarjele aplikacije zamijeniti novim i uspostaviti se dodatni sistemi bezbjednosti", poručio je Šehović.

On je rekao da je ova podrška proizvod planskog djelovanja ka stvaranju sistema obrazovanja koji je praktičan i koji oplemenjuje, umjesto onog koji zahtijeva puku reprodukciju.

"Tablu i kredu svakako u ovom momentu ništa ne treba da zamijeni, niti može, ali to ne znači da djeci ne treba da pružmo najbolje iz današnjeg svijeta. Jer ih ne možemo izolovati. Oni su svakodnevno uključeni u taj svijet kroz društvene mreže i medije. I ne samo uključeni, već ga i oni svojim ponašanjem kreiraju. Zato bismo, cijenim, bili nedogovorni da okrećemo glavu od te činjenice. Današnja djeca traže putokaz i zaštitu, a ne potpunu zabranu. Traže da ih naučimo kako da izvuku najbolje iz virtuelnog okruženja i da ih naučimo kako u njemu da se snađu. I što je još važnije, kako da u njemu zaštite sebe od sajber nasilja", kazao je Šehović.

Osvrnuo se ministar i na projekte koje Ministarstvo realizuje, a koji se tiču korišćenja internet tehnologija u edukaciji, poput obuke Oracle Akademije koja je obuhvatila 300 nastavika crnogorskih škola i pruža podršku za obuku 3000 učenika kao pripremu za uspješne IT karijere.

Upoznao je parlamentarce i sa projektom "Škole za 21. vijek" koji se realizuje u saradnji sa Britanskim savjetom, a koji ima za cilj da pruži obuku i podršku za nastavnike u oblasti kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, digitalnih vještina i korišćenja microbit računara, te najavio da će u naredne tri godine sve škole u Crnoj Gori dobiti mikrobit računare, koji će učenicima služiti kao sjajna osnova za ulazak u svijet programiranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније