Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 02. 2019. 19:14   >>  18:42

POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Iskoristiti brojne mogućnosti za rast prihoda

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su poljoprivrednim proizvođačima iz Petnjice i Rožaja, predstavili Agrobudžet i informisali ih o uslovima i kriterijumima za ostvarivanje podrške.

"Poljoprivrednici iz ove dvije opštine izrazili su najviše interesovanja za proceduru nabavke mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje kroz istoimenu mjeru. Poljoprivredna gazdinstva koja su uredno registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava na ovaj način mogu ostvariti do 50 odsto podrške od prihvatljivih troškova investicije za nabavku mehanizacije i opreme u vidu bespovratnih sredstava, a maksimalno do 2.500 eura po zahtjevu", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivreed i ruralnog razvoja.

Kako navode, veliku pažnju ove godine izazvala je mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu, koja je kreirana u cilju podizanja nivoa konkurentnosti domaćih tradicionalnih mlječnih proizvoda, ukrupnjavanja poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju mlijeka i uvođenju standarda bezbjednosti hrane na gazdinstvima na kojima se vrši prerada primarnih proizvoda.

"Poljoprivredni proizvođači Rožaja i Petnjice koji se bave stočarstvom, informisani su da podršku kroz ovu mjeru Agrobudžeta, mogu iskoristiti oni proizvođači koji se nalaze u Registru objekata u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, i pri tome imaju tri i više uslovnih muznih grla. Podrška se daje u vidu premije od 0,06 eura po litru prerađenog mlijeka", dodaju u saopštenju.

Kao i prethodnih godina, mladi poljoprivrednici ove dvije opštine, koji imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili poljoprivredni fakultet, imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku od 10.000 eura, započnu agrobiznis i time riješe problem nezaposlenosti, ostanu na svom imanju i bave se poljoprivredom, čime daju pozitivan primjer ostalim mladim ljudima da ostanu na selu i prepoznaju poljoprivredu kao granu u kojoj se mogu ostvariti značajni rezultati.

"Pojašnjeni su uslovi za proceduru licenciranja bikova i pastuva kroz program unapređenja stočarstva, koja se realizuje u cilju poboljšanja konkurentnosti stočarske proizvodnje unapređenjem genetskog potencijala priplodne stoke. Podrška se daje za nabavku sjemena za vještačko osjemenjavanje u cjelosti, a za licencirana priplodna grla i do 120 eura po grlu, korišćenje kvalitetnih pastuva za prirodni pripust uz uslov da su odabrani i licencirani u skladu sa zakonom, kao i korišćenje kvalitetnih bikova za prirodni pripust", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније