Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

22. 02. 2019. 15:12   >>  14:41 1

U ROŽAJAMA PREDSTAVLJEN AGROBUDŽET

Mladim poljoprivrednicima 450.000 eura

Poljoprivrednim proizvođačima u Rožajama, predstavljen je agrobudžet za 2019. koji iznosi 52,4 miliona eura, te istaknuto da će biti uloženo više u inftastrukturu, premije i u mlade poljoprivrednike.

Vukota Stanišić, načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u Ministarstvu poljoprivrede, je upoznao prisutne sa svim novinama iz agrobudžeta.

"Poljoprivrednike smo upoznali sa ukupno 28 javnih poziva iz agrobudžeta kroz mjere ruralnog razvoja, sa novinama direktnih plaćanja po grlu stoke, po litru otkupljenog mlijeka, te prerađenog mlijeka. Upoznali smo ih o načinima podrške u biljnoj proizvodnji" kazao je Stanišić.

On je napomenuo da su za mjere ruralnog razvoja u ovoj godini izdvojili više 9.000.000 eura, a za direktna plaćanja preko milion eura više.

Ističući da su se poljoprivrednici najviše interesovali za izgradnju seoske infrastrukture, ove godine će biti uloženo milion eura više, ukupno 2.260.000 eura.

Najveće interesovanje poljoprivredni proizvođači su pokazali za premije u preradi na porodičnom gazdinstvu, posebno kada je riječ o siru, te nabavci mehanizacije.

"Ove godine smo opredijelili dodatnih 450.000 eura za mlade poljoprivrednike, odnosno za njihov podsticaj da se bave ovim poslovima. Podsjećamo da smo u prethodne dvije godine sa preko 1.000.000 eura podržali 106 ljudi mlađih od 35 godina, koji su otvorili 106 radnih mjesta u poljoprivredi, a ove godine ćemo podržati još 45 mladih poljoprivrednika na ovom planu" rekao je Stanišić.

Rožajski poljoprivrednici, koji su pokazali veliko interesovanje za mjere podrške predviđene ovim dokumentom, uglavnom su postavljali pitanja koja se odnose na način prikupljanja potrebne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za premije i druge vidove podrške u dijelu unapređenja stočnog fonda, stvaranje uslova za boravak na katunima, nabaku mehanizacije i izgradnju stajnjaka.

Faruk Kalić, Radio CG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније