Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

22. 02. 2019. 07:00   >>  06:34 12

PROŠLE GODINE

Iz CG protjerana 162 strana državljanina

Crna Gora je u prošloj godini protjerala 162 strana dražvljanina, dok su "prinudno udaljena" 164 stranca. Podaci državnih institucija pokazuju da je lani donijeto 888 rješenja o povratku stranaca, da je 881 prekršajno kažnjen zbog nezakonitog boravka, a 594 zbog nezakonitog prelaska granice, piše Dan.

 

U izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori 2017-2020, za 2018, koji je juče razmatrala Vlada, navodi se da je u prošloj godini nastavljen trend pojačanog kretanja migranata, koji je započeo u prethod nom periodu.

"Tokom 2017. godine, posebno od početka avgusta mjeseca, zabilježen je porast broja nezakonitih prelazaka državne granice, naročito iz pravca Republike Albanije, kao i porast broja zahtjeva za azil u odnosu na 2016. godinu. Pojačano kretanje migranata nastavljeno je i 2018. godine", navodi se u izvještaju.

Direkciji za azil je u 2017. podnijeto 849 zahtjeva za dobijanje međunarodne zaštite, dok su u 2018. godini podnijeta 3.104 zahtjeva za dobijanje međunarodne zaštite.

"U protekloj godini najviše je bilo zahtjeva podnijetih od strane lica koja, po izjavi, dolaze iz Sirije (1.199), Pakistana (657) i Alžira (304)", piše u izvještaju.

Navodi se da je lani u Centru za prihvat primljeno 4.570 stranaca koji traže međunarodnu zaštitu. Od tog broja, u Centru u Spužu bila su smještena 2.424 lica, a u alternativnom smještaju 2.146.

To je, kako objašnjavaju, neuporedivo veći broj stranaca koji traži međunarodnu zaštitu nego u 2017. godini kada je ukupno primljeno 799 lica.

"Najčešće zemlje porijekla stranaca koje traže međunarodnu zaštitu u 2018. godini bile su: Sirija, Pakistan, Maroko, Alžir, Palestina, Irak, Libija, Iran, Avganistan, a u 2017. godini Alžir, Maroko, Sirija, Pakistan, Irak, Avganistan, Kuba, Iran, Tunis, Rusija, Jermenija, Eritreja", navodi se u tom dokumentu.

Dodaje se da migranti za i legalni ulazak u Crnu Goru najčešće koriste područje zelene granice u okolini graničnih prelaza Božaj i Sukobin na granici sa Albanijom, rjeđe granični prelaz Kula na granici sa Kosovom, dok su u najvećem broju slučajeva nezakonito pokušavaju izaći iz Crne Gore na granici sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i rjeđe Srbijom.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније