Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

21. 02. 2019. 12:05 >> 11:34

KOMISIJA ZA PROVJERU

Predali izvještaj o Bečićevom magistarskom

Komisija za provjeru autentičnosti magistarskog rada kandidata Alekse Bečića predala je izvještaj Senatu Univerziteta Crne Gore, a sa sadržajem izvještaja upoznala je i Ekonomski fakultet, saopšteno je iz te visokoobrazovne ustanove.

 

"Nakon što je Senat Univerziteta Crne Gore donio Odluku kojom se uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela na Univerzitetu Crne Gore, Vijeće Ekonomskog fakulteta je 19.11.2018. godine formiralo Komisiju za provjeru autentičnosti magistarskog rada studenta Alekse Bečića. U cilju obezbjeđenja pune objektivnosti ovog procesa, formirana je respektabilna Komisija sastavljena od istaknutih stručnjaka iz uže stručne oblasti magistarskog rada", navode s Ekonomskog fakulteta.

Komisija formirana sa ciljem da provjeri autentičnosti magistarskog rada kandidata Alekse Bečića, nakon tromjesečnog rada, podnijela je izvještaj o svom radu Senatu Univerziteta Crne Gore.

"Komisiji je za pomoć u radu dostavljen nalaz autentičnosti rada ovog kandidata dobijen korišćenjem licenciranog softvera Ithinticate. Akademski integritet jedan je od najvažnijih izazova funkcionisanja i osnova na kojoj počiva obrazovanje generacija studenata na Ekonomskom fakultetu. Svjestan svoje odgovornosti, Ekonomski fakultet kroz različite aktivnosti učestvuje u promovisanju pitanja akademskog integriteta. Bez obzira na navedene nalaze Komisije, Ekonomski fakultet je u svim godinama svog postojanja, pokazao da je otvoren za utvrđivanje svih oblika akademske odgovornosti u okviru sistema. Zbog navedenog smatramo da na ovaj način treba posmatrati i slučaj provjere autentičnosti magistarskog rada Alekse Bečića – kao aktivnost koju sprovodi Ekonomski fakultet shodno propisima Univerziteta Crne Gore sa ciljem zaštite akademskog integriteta. Želimo da skrenemo pažnju, da smo se od samog početka sa dužnom pažnjom odnosili prema ovom pitanju – čuvajuću ugled Fakulteta i svih njegovih diplomiranih studenata", saopšteno je sa Ekonomskog fakulteta.

Ovom prilikom su, kako su kazali, najoštrije osudili napade u određenom broju medija kojima su Ekonomski fakultet, članovi komisije i njihove porodice bili izloženi od dana njihovog imenovanja.

"Cilj je bio tendenciozna diskreditacija rada Fakulteta, članova komisije, a samim tim i rezultata njihovog rada u ovom predmetu. Dugotrajnim, stručnim, a posebno časnim i nepristrasnim radom komisija je potvrdila da je odoljela pritiscima, te da da su akademski integritet i nezavisnost neprikosnoveni", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније