Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 02. 2019. 13:21   >>  12:49

VELJOVIĆ OCIJENIO

UP radi na poboljšanju rodne ravnopravnosti

Uprava policije preduzima brojne aktivnosti u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti, a u Crnoj Gori je ostvaren veliki napredak na tom polju, kako u pravnom, tako i u kulturološkom smislu, ocijenio je direktor UP Veselin Veljović na Svjetskoj konferenciji žena u sektoru bezbjednosti u Budvi.

"Crnogorska policija realizuje specijalizovane obuke samostalno i u saradnji sa međunarodnim partnerima. Pripremljen je poseban program obuke na temu rodne ravnopravnost od strane DCAF-a, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, po kojem su obučeni predavači u Upravi policije, koji u svim centrima i odjeljenjima bezbjednosti obučavaju službenike po utvrđenom programu na predmetnu temu", objasnio je Veljnović.

On je istakao da je rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti jedna od suštinskih vrijednosti Evropske unije i NATO-a, te da policija Crne Gore preduzima brojne aktivnosti u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti.

"Imenovana je koordinatorka čija je misija da u saradnji sa ostalim državnim organima realizuje mjere definisane nacionalnim i internim planovima za postizanje većeg stepena rodne ravnopravnosti. Izrađena je Analiza zastupljenosti i napredovanja žena u obavljanju policijskih poslova i Plan za period 2018-2019 koji predviđa povećanje broja policijskih službenica u Upravi policije, ali i predstavlja razvojni dokument za implementaciju politike rodne ravnopravnosti u Upravi policije. U skladu sa tim pripremljen je i Priručnik `Rodna ravnopravnost u policiji`, koji zaposlenima omogućava da na jednom mjestu imaju osnovne podatke iz zakonodavnog, institucionalnog i međunarodnog okvira", kazao je Veljović.

Direktor Uprave policije je naglasio da je međunarodna saradnja jedan od prioriteta, te da se u mirovnu  misiju na Kipru upućuje po jedna policijska službenica, a planirano je da se u narednom periodu taj broj poveća.

"Službenici Uprave policije su zajedno sa predstavnicima više zemalja uključeni u OEBS-ov projekat `Inicijativa za liderstvo i osnaživanje žena u agencijama za bezbjednost i upravljanje granicama`m čiji je cilj jačanje kapaciteta relevantnih agencija u državama članicama OEBS-a, i razvijanje održivih mehanizama za unaprjeđenje rodnih pitanja u ovim službama na svim nivoima", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније