Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

19. 02. 2019. 23:07   >>  22:39 1

USSCG

Vlada da stvori jednake mogućnosti za sve građane

Vlada danas, više nego ikad, mora preuzeti odgovornost za stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane, posebno one ranjive kategorije koje nemaju pristup zadovoljenju osnovnih egzistencijalnih potreba, poručili su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

“Više nego ikad potrebno je konkretno, a ne samo deklarativno, zalaganje za što hitniji oporavak privrede, otvaranje novih radnih mjesta i ukupni razvoj u čijem središtu moraju biti jednakost, solidarnost, poštovanje ljudskih prava, rodna ravnopravnost, vladavina prava i ljudsko dostojanstvo", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Unije.

Iz Unije su, povodom Međunarodnog dana socijalne pravde koji se obilježava sjutra, apelovali na Vladu da konačno počne sa primjenom i poštovanjem ustavnog postulata da je Crna Gora država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.

Iz USSCG su Vladu podsjetili na to da je u decembru 2009. godini Crna Gora donijela Zakon o potvrđivanju Izmijenjene evropske socijalne povelje kao mehanizma, odnosno instrumenta koji bi trebalo da doprinese da se osnovna evropska načela socijalne zaštite pretvore u nacionalna pravila koja su stalno primjenjiva.

“Danas, uoči Međunarodnog dana socijalne pravde, ne možemo govoriti o tome da je Crna Gora, sem formalno kao ugovorna strana, kao cilj svoje politike prihvatila efikasno ostvarivanje prava i principa koje garantuje Izmijenjena evropska socijalna povelja”, navodi se u saopštenju.

Iz Unije su kazali da Crna Gora danas Međunarodni dan socijalne pravde dočekuje sa podatkom da više od 80 hiljada zaposlenih prima zaradu ispod 250 eura.

“U riziku od siromaštva živi 23,6 odsto građana, a pored toga još deset odsto građana ima rizik od socijalne isključenosti. Svaki četvrti građanin živi na liniji siromaštva koja se procjenjuje na 174,75 eura. Takođe, oko 38 hiljada penzionera prima penziju u visini od nula do 200 eura, a dodatnih preko 30 hiljada penzionera prima penziju od 200 do 300 eura”, precizira se u saopštenju.

Iz Unije su kazali i da u zoni neformalnog rada postoji između 35 hiljada i 40 hiljada radnika, dok minimalna zarada, koja se nije mijenjala od 2013. godine, iznosi 193 eura.

“Ovako zabrinjavajućim podacima treba dodati armiju zaposlenih kojima nijesu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, ogroman broj zaposlenih koji nemaju dostojanstvene uslove za rad, a još manje dostojanstvene zarade dovoljne da zadovolje najosnovnije egzistencijalne potrebe”, dodaje se u saopštenju.

Iz Unije su se osvrnuli i na najnoviju ponudu Elektroprivrede (EPCG), koja, kako tvrde, drastično povećava cijenu električne energije.

“To povećanje će, neminovno, za sobom povući poskupljenje ostale robe i usluga”, zaključili su iz Unije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније