Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 08. 2013. 12:17   >>  25. 08. 2013. 09:19

ŠKOLSKA GODINA

Opremanje đaka na veresiju i kredit

Nova školska godina za oko 100.000 đaka u Crnoj Gori počeće za manje od deset dana. Roditelji koji imaju dva đaka za sve potrebno, uključujući i garderobu, izdvojiće oko 500 eura što je više od jedne prosječne neto zarade zemlji.



Za razliku od zemalja okruženja, u Crnoj Gori ni ove godine nema besplatnih udžbenika osim za djecu iz porodica lošeg materijalnog stanja.


U odnosu na prošlu godinu, cijene udžbenika su niže 10 posto. Najjeftinije su knjige za prvake koje koštaju 43 eura, a najskuplje za sedmi razred - 95 eura, kao i za prvi razred gimnazije - 107 eura, piše Radio Slobodna Evropa.

U nikšićkim knjižarama je ogromna gužva, iako ima dovoljno udžbenika, knjige i školski pribor na rate, veresiju i na kredit, kaže vlasnica knjižare Ljiljana Vuković:

"Jedan dio smo odradili na rate i to je bilo u junu, julu i u avgustu, druga varijanta je bila preko banke. Jako malo ljudi ima zainteresovanih za tu opciju zato što je kamata 12 posto i to nikome ne odgovara. Za pribor i sveske može se proći sa 30 eura, đačke torbe se kreću od 15 do 40 eura. Ukupno za sve treba otprilike oko 200 eura. Roditelji i ne komentarišu mnogo, oni kupuju jer znaju da za školu moraju da opreme djecu. Što se mora, mora se", kaže Vuković.

Parlament je krajem jula usvojio izmjene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, ali ne i amandamane kojima je bilo predviđeno uvođenje besplatnih udžbenika u osnovnim školama.

Besplatne knjige proizvele su problem u sistemu zbog dijelova knjiga koje bi đaci iz raznih razloga oštetili, ocijenio je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

No, muku oko opremanja školaraca roditeljima neće zadavati samo udžbenici. Đacima je potreban pribor, a posebno je skup onaj za matematiku i likovnu kulturu. Na pitanja da li su pripremili svoje školarce i da li ove godine to bio prevelik udar na njihov kućni budžet, roditelji odgovaraju da su izdaci daleko veći a plate manje nego ranijih godina.

Tvrdnje roditelja potkrepljuje i zvanična statistika jer je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu iznosila 469 eura i niža je u odnosu na isti mjesec prošle godine 11 eura, dok vrijednost potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo stalno raste pa je u julu ove godine iznosila 802 eura i veća je 15 eura nego prošle godine u isto vrijeme.

Upoređivanjem ovih podataka jasno je da crnogorski roditelji ove u odnosu na prošlu godinu, a uoči prvog spetembra i novčanicima imaju manje oko 26 eura, ako imamo u vidu pad prosječne zarade i rast minimalne potrošačke korpe.

Monstatovi podaci kažu da oko 82.00 zaposlenih, odnosno polovina od ukupnog broja zaposlenih prima platu između 300 i 480 eura pa se roditelji za početak školske godine dovijavaju na razne načine – nalaze knjige od rođaka i prijatelja ili kupuju polovne udžbenike koje djeca na platou ispred Nikšićanke prodaju i po 70 posto nižoj cijeni nego u knjižarama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније