Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 02. 2019. 17:55 >> 17:22
3

GRAĐANSKA ALIJANSA TRAŽI

Omogućiti Romima da imaju poslanika

Vlast i opozicija trebalo bi, u okviru dijaloga o promjenama izbornog zakonodavstva, da pokrenu pitanje izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika kako bi Romi dobili priliku da imaju političke predstavnike u parlamentu, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator za ljudska prava u GA, Milan Radović, kazao je da je proces političke socijalizacije romske populacije u Crnoj Gori na početku.

Kako je rekao, nepostojanje romske političke partije, čini da Romi nemaju svoje autentične političke predstavnike u zakonodavnim tijelima države i lokalnih samouprava.

“Obzirom da aktuelni izborni zakon za romsku manjinu nije propisao odgovarajući povlašteni izborni cenzus, kakav je inače propisao za neke druge manjinske etničke grupe slične demografske veličine, to su i šanse prelaska izbornog cenzusa na državnom nivou za neku romsku partiju koja bi se osnovala u budućnosti - pri sadašnjim zakonskim rješenjima i teorijski nemoguće”, kazao je Radović agenciji Mina.

Zbog toga, smatra on, promjena izbornog zakonodavstva koja bi trebala da se desi kroz dijalog vlasti i opozcije trebalo bi da pokrene i to pitanje i proceduru izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kako bi Romi, kao i drugi manjinskih narodi, dobili priliku da konačno imaju političke predstavnike u Skupštini.

Radović je ukazao da je Crna Gora jedina postkomunistička država u kojoj ne postoji nijedna romska politička partija.

“Zakonska rješenja sa afirmativnom akcijom, koja su od 1998. godine uvođena za pojedine etničke grupe, zaobišla su romski narod kao manjinski”, naveo je on.

Istovremeno, dodaje Radović, postojeće političke partije skoro da ne tretiraju Rome kao političku zajednicu, ne pokazujući interes za prepoznavanje problema Roma i političko posredovanje u njihovom rješavanju.

“Ta pasivnost je sa jedne strane posljedica nedovoljne političke senzibilizacije "velikih partija", ali je istovremeno i posljedica neuspostavljenog kontakta romskih predstavnika sa postojećim političkim činiocima i nedostatka vještine za adekvatnu prezentaciju problema”, ocijenio je Radović.

Prema njegovim riječima, romska populacija ne poznaje u dovoljnoj mjeri politički sistem, način njegovog funkcionisanja, mogućnosti za uključivanje u njega, načine uticaja i vrste promjena koje se uticajem mogu ostvariti.

“To jednako važi i za pojedince iz romske populacije, koji se bave određenim vidovima javnog aktivizma u svojoj zajednici ili istupaju u njeno ime”, rekao je Radović.

Radović je istakao da u Crnoj Gori, osim simboličnog zapošljavanja u državnoj upravi i to na pozicijama koje su bez uticaja, romska zajednica ne učestvuje u tijelima političkog odlučivanja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније