Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2019. 18:42   >>  18:11

U UTORAK U CNP-U

Komemoracija povodom smrti Danila Radojevića

Komemoracija povodom smrti akademika DANU, doktora Danila Radojevića, istaknutog montenegriste, književnog kritičara, esejiste, kulturologa, pjesnika i istoričara biće održana 19. februara 2019. godine, u 10 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu.

 

Komemoraciju organizuju Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Matica crnogorska. Na komemoraciji će govoriti istoričar Radoje Pajović, književnik Borislav Jovanović i profesor Aleksandar Radoman.

Akademik dr Danilo Radojević rođen je u selu Mokro kod Šavnika, 14. jula 1932. godine. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju „Geneza stvaralaštva Mirka Banjevića“ odbranio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je u Sekretarijatu za prosvetu i kulturu grada Beograda i kao savjetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Od 1990. godine do penzionisanja bio je rukovodilac Naučnoistraživačkog odjeljenja Arhiva Crne Gore na Cetinju. Preminuo je u Podgorici, 4. januara 2019.

"Polja interesovanja Danila Radojevića su bila veoma široka. Pisao je pjesme, prozu, književnu kritiku, i dr. Dao je poseban doprinos montenegristici baveći se istraživanjem istorije i kulture crnogorskog naroda. Sarađivao je u mnogim listovima i časopisima na prostoru bivše Jugoslavije i učestvovao na velikom broju naučnih skupova. Objavio je 20 autorskih knjiga i veći broj priređenih izdanja, među kojima su: Studije o Njegošu; Crnogorska literatura i tradicija; Dukljanski horizonti; Crnogorci na limesu; Iz povijesti hrišćanskih crkava u Crnoj Gori; Od književnog do povijesnog; Opet crnogorske teme; CXIV godina i ličnosti 1827-1941, leksikon; Popa Dukljanina Sclavorum regnum, kritičko izdanje; zbirke poezije Osjen, Udar hladovine, Vrućica trajanja; roman Pridvorani, i dr.", saopšteno je iz DANU.

Bio je istaknuti član i jedan od utemeljivača Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorskog PEN centra, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније