Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RCG; Objavila: M.M ]

17. 02. 2019. 12:42   >>  12:13 2

UPRKOS IZMJENAMA ZAKONA

Nema inicijativa da se zabrani rad kladionicama

Pripremaju se izmjene Zakona o igrama na sreću, ali nema inicijative da se zabrani rad kladionica, kao što se nedavno desilo u susjednoj Albaniji. Prihodi od koncesija iznose 8 miliona eura, dok poreski nisu precizni jer vlasnici kladionica obično imaju i drugi biznis. Najčešći ulozi crnogorskih kladioničara mali su, euro ili dva, ali tu je, prema ocjeni stručnjaka, opasnost da klađenje pređe u zavisnost.

Kompanija s Malte 1995. otvorila je prve kladionice u Njemačkoj i Austriji, a onda se biznis širio pa danas najviše uplatnih mjesta ima u Evropi, u Bosni i Hercegovini čak 3200, a Albanija je zvanično početkom ove godine zatvorila 4300 kladionica.

Da li takva inicijativa postoji kod nas, pitali smo nadležne u Upravi za igre na sreću?

"Za sada nije bilo inicijativa za zabranu rada u Crnoj Gori, međutim novi zakon je u pripremi i trebalo bi da otkloni sve nedostatke. Stoga nemamo konačan odgovor na ovo pitanje", saopštili su iz Uprave za Radio Crne Gore.

Kod nas priređivači plaćaju koncesione naknade, navode u Upravi za igre na sreću.

"Priređivači kladioničarskih igara su u 2018. uplatili u državni budžet gotovo 8 miliona i 300 hiljada eura," istakli su iz Uprave.

Pored koncesione nagrade, priređivači igara na sreću imaju obavezu uplate poreza i doprinosa. Evidentirana su 72 obveznika odnosno 1356 objekata.

Milica Vuletić iz Poreske uprave kaže da ne postoji evidencija o zaposlenima u kladionicama i kazinima.

"Trenutan broj osiguranika iznosi 2086, prosječna bruto zarada 342 eura," kazala je Vuletić.

Gdje je granica kada zabava preraste u zavisnost pitali smo sociologa Srđana Vukadinoivća.

"Treba obratiti pažnju da klađenje ne preraste u zavisnost. suma je manje bitna kada to preraste u zavisnost. Kako se otrgnuti od te zavisnosti, malo je onih koji to zaista uspiju", rekao je Vukadinović.

Klađenje uživo zabrenjeno je u Danskoj, Rumuniji, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније