Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2019. 20:56 >> 20:26

"MILIJARDA USTAJE"

Bjelopoljke plesale protiv nasilja

Desetine djevočica, djevojaka i žena danas su na gradskom trgu u Bijelom Polju pridružilo se aktivistkinjama širom svijeta u akciji "Milijarda ustaje", najvećoj akciji u istoriji međunarodnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojkama.

Bjelopoljke su plesale uz ritam pjesme "Nesalomivi" kojom 11 crnogorskih pjevača promoviše borbu protiv nasilja.

Manifestaciju je organizovala Opštinska kancelarija za rodnu ravnopravnost, a sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Saida Čikić pozvala je žene da ne trpe nasilje te da o njemu ne ne ćute.

"Solidarišući se sa cijelom planetom koja ustaje protiv nasilja nad ženam, mi sa ovog trga šaljemo snažnu poruku da smo kao društvo spremni da pokažemo empatiju i bigu za druge, jer se nasilje dešava svugdje oko nas, i kao pojedinci ne smijemo pred tim da okrećemo glavu. Svake godine na ovaj dan plesom širom svijeta iskazuje se protest zbog nasilja nad ženama. Danas su sa cijelim svijetom plesale i naše sugrađanke pokušavajući da pokidaju lance, kako poručuju stihovi pjesme koja prati kampanju, a sve sa ciljem da se nasilje najoštrije kazni",kazala je Čikić.

Predsjednica Kancelarije za rodnu ravnopravnost, Almasa Rizvanović zahvaljujući se učesnicama plesa podsjetila je da je ovo treći put da se Bijelo Polje pridružuje kampanji.

"Pokazali smo da Bijelo Polje iz jedne tradicionalne i patrijahalne sredine izrasta u jedan grad gdje se jednako poštuju prava i žena i muškaraca i daju im se iste mogućnosti. Nažalost, i u našoj sredini prisutno je nasilje nd ženama, ali evo danas smo dali veliki doprinos u borbi protiv tog nasilja. U okviru mogućnosti naše kancelarije trudimo se da doprinesemo da procenat žena žrtava nasilja bude znatno smanjen“,istakla je Rizvanović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније