Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 02. 2019. 06:53   >>  19:00

IJZ SAOPŠTIO

Za 7 dana grip potvrđen kod 64 osobe

Institut za javno zdravlje (IJZ) zabilježio je u prošloj sedmici 64 slučaja sezonskog gripa i kod svih se radi o infekciji virusom gripa tip "A".

U proteklih sedam dana nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Od početka sezone grip je odnio šest života, među kojima je i dvoipogodišnji dječak iz Ulcinja. Iz Instituta ističu da su u periodu od 4. do 11. februara, obolijevanje sa simptomima nalik gripu izabrani doktori evidentiralu u 903 slučaja.

EPIDEMIJA

"To je za oko 10 odsto veća učestalost u odnosu na prethodnu sedmicu", kazali su iz Instituta.

U Crnoj Gori, kako su istakli iz ove zdravstvene ustanove, za sada se registruje epidemija sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću.

"Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići vrh u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postepeno padati", ponovili su iz Instituta za javno zdravlje ono što je saopšteno i prošle sedmice.

Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu prošle sedmice je registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine (480 oboljelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0 do četiri godine i u uzrastu od pet do 14 godina, među djecom predškolskog i školskog uzrasta.

U Crnoj Gori u proteklih sedam dana prijavljeno je 10.217 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI). Kada su u pitanju opštine, kako su naveli iz Instituta, najviše oboljelih sa simptomima nalik gripu je u Budvi, Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, zatim u Tivtu i Baru.

SIMPTOMI

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje ranije su za Pobjedu pojasnili da grip može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom, onih koji boluju od hroničnih bolesti i posebno starijih osoba, može imati fatalan ishod.

Simptomi gripa, sezonskog i pandemijskog su povišena tjelesna temperatura, groznica, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja, kašalj, kijavica, curenje iz nosa i gušobolja.

Kod djece se mogu javiti i mučnina, povraćanje i dijareja. Bolest počinje iznenada, obično nakon 18 do 72 sati od infekcije.

Iz Instituta objašnjavaju da se većina osoba od gripa oporavi u toku jedne ili dvije nedjelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније