Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 08. 2013. 19:58 >> 19:58
8

NA GRAHOVU

Otkriven spomenik Petrovićima

Na Grahovu je danas, ispred crkve Svetog Đorđija, otkriven spomenik devetorici članova porodice Petrović-Njegoš koji su u avgustu 1836. godine poginuli u bici na Čelinskom potoku.

Spomenik, čije otkrivanje je u sklopu proslave 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića-Njegoša, podigli su SUBNOR, Vlada Crne Gore i Fondacija „Petrović" u saradnji sa bratstvom Kovačevića.

Ministar kulture, Branislav Mićunović je kazao da Crna Gora postavljanjem spomenika odaje počast članovima porodice Petrović.

“To je ujedno počast i poštovanje za ideju crnogorske slobode i nezavisnosti zbog koje su dali život, i počast i poštovanje za veliku dinastiju Petrović-Njegoš, koja je ugradila sebe u ostvarivanju te ideje. Ne znam da li se još negdje dogodilo da devet članova vladajuće porodice pogine u jednom danu, boreći se za tu ideju”, rekao je Mićunović, a prenosi agencija Mina.

Mićunović je rekao da se na osnovu spomenika koje društvo podiže ili ruši, najbolje iskazuje njegov sistem vrijednosti, svijest i moral.

“Ako naše društvo neko bude cijenio na osnovu ovog spomenika, onda će sigurno zaključiti da smo ostali vjerni vrijednostima i tradiciji Crne Gore: Čast onima koji su se borili za slobodu i onima koji su se borili za Crnu Goru”, naveo je on.

Na svečanosti je govorio i princ Nikola Petrović i sekretar Organizacionog odbora Slobodan Mirjačić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније