Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

12. 02. 2019. 22:36 >> 22:05

DAMJANOVIĆ U MAĐARSKOJ

Slični izazovi u razvoju nauke i tehnologije

Zajedničke istorijske okolnosti uslovile su da se Crna Gora i Mađarska suočavaju sa sličnim izazovima u razvoju nauke i tehnologije, ocijenjeno je u razgovoru ministarke nauke Sanje Damjanović sa mađarskim zvaničnicima.


Damjanović je boravila u zvaničnoj posjeti Mađarskoj gdje se sastala sa ministrima za inovacije i tehnologiju i za ljudske resurse, Laszlom Palkovicem i Miklošem Kaslerom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Palkovic je ukazao na zajedničke istorijske okolnosti koje su uslovile da se dvije zemlje suočavaju sa sličnim izazovima u razvoju nauke i tehnologije. 

On je predstavio nacionalni sistem inovacija i tehnološke platforme u Mađarskoj, posebno ističući značaj ciljano orijentisanih istraživanja i potrebu da nauka odgovori na društvene izazove, jačanja veza sa privrednim sektorom i ulogu infrastrukture za podršku inovacijama, poput naučnotehnoloških parkova.

Damjanović je, kako se navodi, upoznala Palkovica sa naporima Crne Gore da izgradi održivi nacionalni inovativni ekosistem.

„Kroz pripremne aktivnosti na Strategiji pametne specijalizacije, projekat uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka, podršku inovativnim startapovima u okviru Instrumenta za podršku politikama (PSF) Evropske komisije i finansiranje inovativnih programa“, kaže se u saopštenju.

Damjanović je istakla značaj velikih istraživačkih infrastruktura oko kojih trebaju da se okupe izvrsni istraživači i najbolji talenti, ukazujući na regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistoče Evrope (SEEIIST).

Sagovornici su se saglasili da zajednički rade na poljima od obostranog interesa, kroz jačanje bilateralne naučno-tehnološke saradnje i pripremu zajedničkih projekata u okviru međunarodnih programa.

Dogovorena je saradnju i povodom pripreme zajedničke pozicije u okviru predstojećeg EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije „Horizont Evropa“ i uspostavljanje dijaloga kako bi se našao optimalni model saradnje u oblasti istraživanja kancera, a vezano za SEEIIST projekat.

Na sastanku sa predstavnicima Nacionalne kancelarije za istraživanje, razvoj i inovacije i Ministarstva za inovacije i tehnologiju, predstavljen je nacionalni sistem, realizacija bilateralnih projekata sa Crnom Gorom, kao i zajedničko učešće na pojektima u okviru EU programa, kao što su Horizont 2020, EUREKA i COST.

Kasler je, kako se navodi, potvrdio spremnost za saradnju u oblasti ljudskih resursa ukazujući na različite vidove edukacije sa posebnim fokusom na istraživanja u oblasti onkologije, što je prepoznato kao tema od obostranog interesa. 

„Ministar je predstavio inicijativu uspostavljanja akademije za istraživanja u onkologiji. Ukazao je na elektronsku zdravstvenu mrežu koja već dugi niz godina postoji u Mađarskoj, kao i značaj urednog vođenja podataka o kanceru, što je potencijalno polje saradnje dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Damjanović je pojasnila koncept i dinamiku realizacije SEEIIST projekta, u okviru kojeg je fokus na najsavremenijem tretmanu širokog spektra kancera.

„Potvrdila je zainteresovanost za projekat Akademije za istraživanja u onkologiji, pa je dogovoreno da će se dalji koraci ovim povodom utvrditi u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Damjanović se, tokom posjete Budimpešti, sastala i sa Martinom Kernom iz Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). 

„Dogovoreno je da Crna Gora odredi kontakt osobu koja će biti zadužena za razmjenu informacija sa EIT-om, kao i da se organizuje Infodan za EIT u Crnoj Gori u drugoj polovini godine, a što će biti idealna prilika da se inovativna zajednica Crne Gore upozna sa radom i programima EIT-a, kao i da se dogovore konkretni oblici saradnje“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније