Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

10. 02. 2019. 09:40 >> 09:19

MINISTARSTVO PROSVJETE

Preko 5.000 đaka obići će Zetski dom

Do kraja ovog polugodišta preko 5.000 djece obići će besplatno Kraljevsko pozorište Zetski dom, u kome će se za njih igrati predstave, baš kao i Narodni muzej na Cetinju, a sve u organizaciji Ministarstva prosvjete i Zetskog doma, uz podršku Narodnog muzeja.

Tokom posjeta djeca imaju mogućnost i da razgovaraju sa glumcima Zetskog doma i na taj način se upoznaju sa kreiranjem predstava.

To su saopštili ministar prosvjete dr Damir Šehović i umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom Lidija Dedović.

Projekat u okviru koga se realizuju posjete zove se “Dan umjetničkog obrazovanja”, i počeo je kao pilot-projekat prošle godine, kada je nekoliko hiljada djece besplatno obišlo Zetski dom. Kako je ova aktivnost pokazala izuzetne rezultate, Ministarstvo prosvjete i Zetski dom donijeli su odluku da se ista nastavi, pa će i u ovom polugodištu još oko 2000 djece obići dvije ustanove na Cetinju.

Zaključno sa ovim polugodištem preko 5000 djece iz 30 škola širom Crne Gore će učestvovati u projektu. Učestvuju učenici osmog i devetog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola iz svih krajeva Crne Gore. Takođe, razmatra se mogućnost da navedeno postane stalna aktivnost, kako bi se podstaklo kritičko promišljanje djece, te interesovanje za umjetnost.

Ministar Šehović pojašnjava ciljeve ovog projekta, ali i najavljuje nove projekte koji će insistirati na profilisanju ukusa kod mladih.

“Ministarstvo prosvjete insistira na kreiranju jedne potpuno nove atmosfere u obrazovnim ustanovama, kojom se gradi ne samo znalac, već osoba sa stavom u vezi sa time šta je lijepo, dobro i kvalitetno, bilo da je riječ o muzici, filmu, pozorištu ili bilo kom drugom vidu kulturnog stvaralaštva. Najkonkretniji način na koji možemo takav cilj realizovati, jeste organizacija ovakvih projekata. Đaci koji učestvuju u Projektu dolaze iz osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, odnosno u periodu su života kada cijenimo da im moramo ponuditi mnogo više od ex katedra predavanja", zaključio je Šehović.

Tokom posjeta djeca imaju besplatan prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i besplatne lunch-pakete  koje obezbjeđuje takođe Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kuhinjom Studentskog doma.

Lidija Dedović, umjetnička direktorica Zetskog doma rekla je da se na taj način spajaju kultura i obrazovanje u jednu novu, praktičnu misiju.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u projektu koji se pokazao izuzetno uspješnim. Djeca moraju imati kritički stav prema društvu, a cijenili smo da upravo sa ovim uzrastom: kraj osnovne i početak srednje škole, možemo da pokrenemo jedan novi proces. Zetski dom je bio i biblioteka i arhiv te mu ovime vraćamo istorijsku, praktičnu misiju. Djeca su oduševljena, razgovaraju sa respektabilnim umjetnicima, a igraju se predstave za koje mislimo da su djeca spremna u smislu da kroz njih razvijaju stavove prema životu i novi emotivni svijet“, poručila je Dedović.

Za modernu školu ključno je povezivanje prosvjete i kulture. Ono što uče u okviru redovne nastave iz umjetnosti djeca sada mogu da dožive. Ovakvi projekti imaju ključni uticaj na razvoj umjetničkog ukusa djece u osjetljivom periodu odrastanja. Tri stotine učenika iz naše škole će učestvovati u Projektu, rekla je Andreja Sokić, direktorica škole „Milorad Musa Burzan“.

„Više puta sam učestvovala na literarnim konkursima. Zainteresovana sam za oblast umjetnosti i ovo će mi pomoći da njegujem svoj talenat“, rekla je Milica Ašanin, učenica osnovne škole. Isto smatra i Staša Bjelanović, učenica: „Član sam recitatorske i dramske sekcije. Na opštinskom takmičenju sam osvojila prvo mjesto. Očekujem da ću ovako najbolje moći da se upoznam sa umjetnošću, koja me jako interesuje, i sa svime onime što o procesu umjetničkog stvaralaštva i njegovoj vrijednost učimo u školi", rekla je Sokić.

Predstave koje se za djecu igraju su „Dokle pogled seže“ Arpada Šilinga i „Kapital - djeca“ Petra Pejakovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније