Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2019. 10:33   >>  10:08

ZA VIKEND U BP

Počinje Škola za plantažere malina sa sjevera

Bjelopolski Centar za razvoj agrara i Sekretarijat za ruralni razvoj Opštine Bijelo Polje predstojećeg vikenda realizovaće projekat "Zimska škola za farmere", koja će, prema ocjeni kordinatora projekta, agronoma Dejana Zejaka, za polaznike biti jedan koristan stručni agro-skup. Cilj projekta je da proizvođači jagodastog voća sa sjevera Crne Gore dobiju mogućnost usvajanja novih znanja, koja će prezentovati renomirani stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta Univerziteta Crne Gore, Kragujevca i Sarajeva te Instituta za voćarstvo iz Čačka.

"Cijeneći prednost i agroekološke uslove sjevera Crne Gore, mogućnost korišćenja mjera lokalnog i republičkog Agrobudžeta, kao i sredstava međunarodnih organizacija, razvoj jagodastog voća ima i dobru šansu , koju će prema agendi predavanja predstaviti nadležni Sekretarijati Opštine Bijelo Polje te predstavnici međunarodnih fondova. Skup će anlizirati i postojeće stanje u sektoru, prednosti i nedostatke, kao i načini na koji se oni pokušavaju ublažiti i unaprijediti", ističe Zejak.

Tokom dvodnevnog druženja otvoriće se mogućnost jačanja saradnje među farmera sa sjevera Crne Gore. Farmeri će se upoznati i sa planiranim mjerama podrške razvoju poljoprivrede i nacrtom Agrobudžeta Opštine Bijelo Polje za 2019. godinu, o čemu će ih upoznati sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj Džafer Gusinjac.

Obuci će prisustovati i šef Međunarodnog fonda za poljoprivredu IFAD Igor Jovanović, koji će učesnicima iz opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Pljevlja, Andrijevica, Petnjica, Plav i Rožaje prezentovati IFAD-ove mjere podršci razvoja jagodastog voća u Crnoj Gori za 2019. koje će dostići iznos od 380.000 eura.

Zanimljivo će biti predavanje na temu pčelarstva "Značaj pčela kao oprašivača za pravilan proces proizvodnje plodova voća u kontinetalnom dijelu Crne Gore", prof.dr Vučeta Jaćimović, Univerzitet Crne Gore, Biotehnički fakultet.

O "Stanju i perspektivi proizvodnje jagodastog voća u regionu" govoriće dr Aleksandara Leposavića, naučna saradnica Institutu za voćarstvo u Čačku, a o "Gajenju maline na malom posjedu-podiznje zasada, sortiment i mjere njege", prof. dr Ivan Glišić sa Univerziteta u Kragujevcu.

Predavanje će imati i poznati sarajevski profesor Adnan Maličević na temu "Proizvodnja plodova, primjena mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja u zasadima jagodastog voća".

Zejak podsjeća da je u novembru 2018.godine formiran tim od preko 20 stručnjaka iz Bijelog Polja, Crne Gore, Bosne, Srbije, kao i međunarodnih eksperata koji ima za cilj da do proljeća 2019. kreira "Plan razvoja jagodastog voća u Bijelom Polju". Ovaj strateški dokumet će nakon javne rasprave usvojiti Skupština Bijelog Polja, sa ciljem da se na taj način planski i stručno dalje razvija ovaj sektor.

"Smatrali smo da je važno raditi da svim u sektoru malinarstva, jer sadašnje stanje zahtijeva povezivanje svih bitnih segmenata u lancu. Kao stručnjaci smo zajedno sa IFAD-om formirali radni tim koji čine predstavnici proizvođača sadnog materijal maline, udruženja malinara, predstavnici otkupljivača plodova i hladnjačari, sa namjerom da u dogovorima prevaziđemo nastala "uska grla" iz perioda otkupa u 2018.godini, a nakon Strategije dalje korake u razvoj ove značajne oblasti. Činjenica da kompanija FRANCA osnivanjem koperative “AgroNord” koja će da se bavi otkupom i preradom voća i povrća, je takođe postala dio ovog tima, daje nam veliku nadu u dalji razvoj ovog sektora", ističe koordinator projekta.

Zejak očekuje da nakon realizacije nevedenih aktivnosti Crna Gora dobije Nacionalni savjet za jagodasto voće i da njegovo sjedište bude u Bijelom Polju. Tokom svih ovih aktivnosti, u kontaktima sa ekspetima iz Srbije i Bosne javila se ideja o formiranju regionalnog tijela za jagodasto voće koje će okupiti stručnjake iz ove tri države, sa ciljem da zajednički kordinišu tokove u ovoj oblasti i pomognu svojim znanjem i iskustvom "vrijednosnom lancu"” u rješavanju uskih grla i daljem snaženju sektora u Crne Gore, Bosnei Hercegovine i Srbije", zaključuje Zejak.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније