Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dijana Drašković, TVCG ]

05. 02. 2019. 19:59 >> 22:49
25

BUGAJSKI ZA TVCG

"Knežević Putinov pion"

Odbjegli bankar Duško Knežević djeluje kao jedan od Putinovih oligarha i slijedi agendu Kremlja, s namjerom da destabilizuju crnogorsku državu, kaže u intervju za Televiziju Crne Gore američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski. Bugajski kaže da bi bilo kakve veze Kneževića sa Rusijom trebalo pažljivo istražiti - jer Moskva ne odustaje od namjere da poljulja crnogorske temelje, i u tome koristi sva moguća sredstva, najradije potežući za destrukcijom i propagandom.

Jasno je, kaže američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski da Rusija ne odustaje od namjere da destabilizuje Crnu Goru.

Nastavlja da podriva crnogorsku Vladu, a krajnji cilj Kremlja je, kaže, da oslabi i podijeli zemlju i pretvori je u zalog ruske politike. Ovoga puta, preko Duška Kneževića.

"On se definitivno ponaša i izgleda kao Putinov oligarh. To su milioneri ili milijarderi koje Putin regrutuje, kako bi branili njegove interese. Najbolji primjer u Crnoj Gori je Oleg Deripaska, kojem je dozvoljeno da dođe u vašu zemlju, ali se ispostavilo kasnije da je štitio tuđe interese. Destrukcija i propaganda su među omiljenim metodama Kremlja, zato definitivno mislim da je Duško Knežević Putinov pion, a da li je u cijelu aferu ušao svjesno ili ga je izmanipulisala ili ucijenila Moskva, to je drugo pitanje", kazao je Bugajski.

Kremlj, kaže Bugajski ne želi da vidi stabilnu Crnu Goru, integrisanu unutar EU i zaštićenu od njenih NATO saveznika. Nadležnima sugeriše da detaljno istraže kakve veze Knežević ima sa Rusijom, i sa kim konkretno.

"Ne mogu ništa da potvrdim ili demantujem, ali jedno je sigurno. Ruske obavještajne služe su veoma aktivne i pokušavaju da regrutuju što više javnih ličnosti, biznismena, kako bi ih iskoristili da naprave haos u zemlji koja im je meta - ovoga puta u Crnoj Gori. Ja nemam dilemu da se protiv Crne Gore radi, kako unutar vaše zemlje, tako i izvan nje, a sve u korist Rusije. Trebalo bi istražiti i da li tu postoje neke finansijske veze ili ih Moskva ucjenjuje", rekao je Bugajski.

Na naše pitanje, kako komentariše glasine da iza Kneževića navodno stoji Amerika ili Velika Britanija, Bugajski objašnjava da Knežević nema i ne može imati podšku tih zemalja.

"Ponoviću, način na koji se ponaša i način na koji priča Knežević ide u korist glavnom neprijatelju NATO-a - Rusiji , to jest njenim obavještajin službama. Iskreno, ne vidim na koji način bi zapadna administracija podržala čovjeka koji je osumnjičen za pranje novca, i protiv kojeg se vodi sudski proces. Drugo, ko bi podržao nekoga ko je u bliskim vezama sa Rusijom, ruskim novcem i oligarsima, možda i sa Kremljem", istakao je Bugajski.

Bugajski zaklučuje da će Moskva nastaviti sa propagantom i provokacijama. Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike upozorava i da Moskva ne bira metode kako bi podrila crnogorsku vladu i razorila sve procese u našoj državi.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније