Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 02. 2019. 17:52   >>  17:22 1

PODRŠKA VLADE

Dodatnih milion eura za Opštinu Kolašin

U okviru podrške Vlade lokalnim samoupravama, posebno na sjeveru Crne Gore, definisane izmjenom Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, Opština Kolašin će dobiti dodatna sredstva u iznosu od više od milion eura.

Dodatna podrška, uz kapitalne infrastrukturne projekte koje Vlada realizuje u ovoj opštini, stvoriće nove prilike i nove šanse za razvoj lokalne ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i pretpostavke za novi kvalitet života građana na prostoru Kolašina, saopštio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, prilikom današnje posjete Kolašinu, gdje je nakon posjete fabrici vode Lipovo, održao sastanak sa predsjednikom Opštine Milosavom Bulatovićem, sreo se sa proizvođačima kolašinskog lisnatog sira, a potom i predstavnicima PJ Uprave za šume.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na sastanku u Opštini, dogovoreni su i konkretni naredni projekti od interesa za razvoj lokalne ekonomije i poboljšanja infrastrukture u ruralnim područjima. Između ostalog, dogovoreno je da se u dijelu seoske infrastrukture u ovoj godini nastave aktivnosti na putnom pravcu od Međurječja do Liješnja, a u narednim godinama sa ambicijom nastavka do Veljeg Dubokog i Kapetanovog jezera.

"Nastavljamo gdje smo stali 2010. godine, kada smo napravili značajan iskorak i asfaltirali 6 km od Međuriječja do Cerovice. U ovoj godini uložićemo 200 hiljada eura, zajedno Ministarstvo i lokalna samouprava, da bi završili do Liješnja", kazao je Simović.

On je kazao da ga raduje što lokalna samouprava gleda u budućnost, uporedo rješavajući zatečene probleme. Izrazio je očekivanje da će u partnerstvu sa Vladom lokalna samouprava domaćinskim odnosom uspjeti da nađe odgovore na sva pitanja i razvojne mogućnsoti.

Kolašinski sir uskoro šesti zaštićeni proizvod

Simović je u Kolašinu održao sastanak sa predstavnicma Udruženja proizvođača poznatog kolašinskog sira, koji su u avgustu prošle godine dostavili Ministarstvu zahtjev za registraciju oznake porijekla, odnosno zaštite ovog proizvoda na nacionalnom nivou, nakon što su prethodnih godina u saradnji sa Ministarstvom predano radili na edukaciji svojih članova i pripremi za brendiranje.

Potpredsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo što ćemo brzo svjedočiti da će kolašinski lisnati sir biti šesti zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, zaštićen oznakomporijekla, čime će proizvod dobiti novu vrijednost, a obezbijediće se dodatni dohodak proizvođačima.

"Konstatovali smo da je to jedna od većih fabrika na prostoru ove opštine, jer više od 100 poljoprivrednih gazdinstava bavi se proizvodnjom ovog vrhunskog proizvoda i da se godišnje plasira na tržište više od 2.000 kilograma sira", naveo je Simović.

Na sastanku je dogovorena dalja podrška Ministarstva u realizaciji tog projekta, kao i na unapređenju proizvodnje kroz mjere Agrobudžeta, kao i podrška lokalne samouprave, kako bi se ovaj kolašinski i crnogorski bred još više približio potrošačima prije svega turistima koji će sve više dolaziti na područje Kolašina.

Dati jasne i brze odgovore na zabrinjavajući procenat bespravnih sječa

Po ustaljenoj praksi tokom radnih posjeta opštinama na sjeveru, Simović posjetio je Područnu jedinicu Uprave za šume, gdje su na sastanku prisustvovali i direktor Uprave za šume, kao i saradnici iz Ministarstva.

"Ovdje u Kolašinu sa dodatnim razlogom, jer određeni podaci su vrlo opominjući. U posljednje tri godine, od ukupno evidentiranih bespravnih sječa na nivou države, u Kolašinu je evidentirano čak 45 odsto. U prošloj godini je smanjen taj procenat na 20 odsto, ali ipak i dalje zabrinjavajući podatak", kazao je Simović.

Saopštio je da je ukazao svim saradnicima u toj područnoj jedinici i Upravi, da se povodom ovih podataka moraju tražiti idati jasni i bzi odgovori.

"Ne možemo uvijek označavati da je to NN lice, a u najbojem slučaju, kada se prepozna određena bespravna sječa, da je odgovoran lugar i tu se stavlja tačka. Moraćemo se detaljnije pozabaviti ovim problemima i siguran sam da će nadležne državne institucije dati svoj adekvatan odgovor u odnosu na potrebu kvalitetnijeg, domaćinskog odnosa prema korišćenju kolašinskih šuma", poručio je Simović.

Na kraju radne posjete Kolašinu, Simović je posjetio poljoprivredno gazdinstvo Slavka Danilovića u mjestu Đuđevina, kao jednog od uzornih poljoprivrednih proizvođača na području ove opštine.

"Posjeta gazdinstvu ovog vrijednog domaćina uliva optimizam za nova pregnuća u oblasti poljoprivrede", poručio je Simović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније