Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 02. 2019. 07:05 >> 08:42

ZAPISNICI I IZVJEŠTAJI

Arhiva svjedoči o manjkovima u muzeju

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju uputilo je zvaničan zahtjev Narodnom muzeju za dostavljanje arhivske dokumentacije koja svjedoči o pravno-tehničkim propustima u ovoj ustanovi kulture. Riječ je, kako saznaje Pobjeda, o brojnim zapisnicima i izvještajima u kojima se pominju manjkovi u muzejskim zbirkama.

 

Na tu dokumentaciju se pozivao i muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci više puta proširivao krivičnu prijavu iz oktobra 2017. godine.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju Pobjedi je zvanično saopšteno da se u postupku izviđaja pribavlja materijalna dokumentacija, kao i svi ostali relevantni dokazi.

“Koja se konkretno dokumentacija pribavlja, odnosno koje se sve izviđajne radnje preduzimaju, ne možemo Vam odgovoriti u ovoj fazi postupka, zbog zaštite interesa istog”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su podsjetili da je po krivičnoj prijavi Berkuljana, protiv odgovornih lica u Narodnom muzeju i Ministarstvu kulture, u toku postupak izviđaja, u kojem je do sada saslušan bivši direktor NM Pavle Pejović, u svojstvu osumnjičenog lica. Pejoviću na teret stavljaju krivično djelo nesavjestan rad u službi iz čl. 417. st.3. u vezi st. 1. i 2. Krivičnog zakonika Crne Gore. Salušano je, kako su podsjetili, i više osoba u svojstvu svjedoka.

“Ukoliko dokazi pribavljeni tokom izviđajnog postupka budu upućivali da su eventualno još neka lica izvršila krivična djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ista će biti tretirana kao osumnjičena, odnosno okrivljena lica u ovom predmetu”, saopšteno je Pobjedi iz tužilaštva.

Pobjeda je, podsjetimo, ranije objavila da je Berkuljan 18. januara zatražio od Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju da Narodnom muzeju uputi zahtjev za dostavljanje arhivske dokumentacije.

U kratkoj izjavi za Pobjedu, Berkuljan je juče iskazao zadovoljstvo zbog reakcije Tužilaštva.

“Mislim da će nakon ovoga mnoge stvari biti jasnije, jer sam sve do sada notirane slučajeve manjkova po raznim osnovama segmentirao i priložio uz konkretne dokaze. Do sada je bilo 13 takvih podnesaka, a u planu je još nekoliko. O čemu se sve radi ne bih ovom prilikom. Treba pustiti službene organe da rade svoj posao. Materijala ima na pretek”, kazao je Berkuljan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније