Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran; Objavila: M.M ]

31. 01. 2019. 10:32   >>  10:02

SPOR SA ŠTRABAGOM

Ustavni sud prihvatio žalbu Regionalnog vodovoda

Odlukom Ustavnog suda usvojena je ustavna žalba Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje na reviziju iz maja prošle godine, koju je Vrhovni sud odbacio kao nedozvoljenu, potvrdio je pravni zastupnik Regionalnbog vodovoda u sporu sa austrijskim Štrabagom, Vanja Mugoša.

Pred crnogorskim sudovima spor se vodi između crnogorskog Regionalnog vodovoda i austrijske firme Strabag zbog zahtjeva te kompanije za priznanje strane sudske, arbitražne odluke suda u Parizu.

U martu 2017.godine Privredni sud je četvrti put odlučujući po tom zahtjevu, odbio zahtjev za priznanje, a u martu 2018. Apelacioni je preinačio i priznao tu odluku Međunarodnog arbitražnog suda, podsjeća Mugoša.

Nezadovoljan tom odlukom Apelacionog suda, Regionalni vodovod je podnio reviziju u petom mjesecu 2018, koju je Vrhovni sud odbacio kao nedozvoljenu, objasnio je Mugoša.

“Jedino preostalo sredstvo je bilo da se podnese ustavna žalba, što je učinjeno u avgustu 2018. godine i na sreću ta žalba je usvojena odlukom Ustavnog suda. Dalje je na Vrhovnom sudu. Vrhovni sud mora da donese odluku da li je ta revizija dozvoljena. Smatram da jeste, naši propisi pokazuju da jeste”, objašanjava Mugoša.

Podsjetićemo da je račun Regionalnog vodovoda pod blokadom od sredine avgusta, odlukom Apelacionog suda Crne Gore o isplati 12 miliona eura kompaniji Štrabag.

Nakon višemjesečnog kašnjenja u realizaciji ugovora za izgradnju kontinentalnog kraka regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje koji su 1. aprila 2008. godine zaključili Regionalni vodovod i Štrabag iz Austrije, te brojnih propusta tokom izvođenja radova, u decembru 2009. godine, preduzeće je raskinulo ugovor sa austrijskom kompanijom koja je bila zadužena za izgradnju dionice.

Apelacioni sud je odbio tri odluke Privrednog suda, a četvrtu preinačio, presuđujući u korist Štrabaga.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje zatražio je nedavno kreditnu podršku Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju tri razvojna projekta, među kojima je i povezivanje opštine Herceg Novi na sistem regionalnog vodosnabdijevanja, koji su stopirani zbog blokade računa.

Priključkom na regionalni vodovod Herceg Novi bi imao dodatnih 200 litara vode, od čega bi 70 litara bilo za Lušticu, a ostatak za Herceg Novi, uključujući novi kompleks Portonovi u Kumboru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније