Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 01. 2019. 12:04   >>  11:38

OSTALO JOŠ RADOVA

Planinarski dom na Sinjajevini prima prve posjetioce

Gradnja Planinarskog doma na Sinjajevini počela je još 2006. godine. I mada sa zakašnjenjem, biće to uskoro pravi kutak za odmor i oporavak brojnim planinarima i drugim posjetiocima. U prizemlju je prostorija za dnevni boravak, prostorija za kuhinju, kao i sanitarni čvor. Na spratu su sobe za spavanje i pripadajući sanitarni čvor, a tu je i visoko potkrovlje.

Najaktivniji u svim poslovima od samog početka bio je Goran Rabrenović iz Mojkovačkih Polja.

"Za sad, Dom je otvoren samo za dnevno korišćenje, jer još nijesu opremljene sobe za duži boravak i spavanje. Početak gradnje pratio je jak entuziazam, mnogi su nam pomogli, ponajviše Opština Mojkovac i lokalna Turistička organizacija, a od privatnih lica istakao se Vlatko Rakočević. Značajan doprinos dala je i mojkovačka Elektrodistribucija na čelu sa Branom Medojevićem. Ipak, sve to nije bilo dovoljno da se poslovi završe u predviđenom roku pa je gradnja trajala punih trinaest godina", priča Rabrenović.

"Urađeno smo zaštitili od propadanja, već primimo goste tokom dana, očekujemo da će i prostorije u potkrovlju i u visokom potkrovlju uskoro biti u funkciji i postati topli kutak za planinare. Dom je smješten na koti 1629 metara nadmorske visine, odakle "puca" prelijep pogleda niz planinu", kaže Rabrenović.

Do objekta je dovedena struja i voda, čime su stvoreni svi preduslovi za završetak preostalih radova i za udoban smještaj posjetilaca.

"Interesovanje za ovaj dom je veliko, od ljudi iz okoline i od mnogih iz drugih krajeva, što nas dodatno motiviše da preostali dio posla završimo što je prije moguće. Uz brojne najave za pomoć koje nam stižu sa više adresa, očekujem da će kompletan objekat uskoro biti u funkciji, a najkasnije do početka ljetnje sezone. Imamo takođe u planu da ovaj dom što prije putnom infrastrukturom povežema sa domovim okolnih planina, što je svakako preduslov za kompletan turistički komfor i potpun ugođaj gostima svih profila, domaćim i stranim, koji vole da uživaju u čarima planina. A Sinjajevina je inače sva čarobna. Već su uređeni putokazi i mape, pa će ova prelijepa planina spremno dočekati svoje ljubitelje", kaže Goran Rabrenović.

Iako je Sinjajevina rijetki Božji dar i za stočarstvo, malo je tamo preostalih katuna, još manje u njima stočara i života. Međutim, za očekivati je da će razvoj turizma privući poljoprivrednike i pospješiti ih na korišćenje tih neiscrpnih resursa.

Zbog svega onoga što krasi ovu prelijepu planinu, Sinjajevina je na listi kandidata za status nacionalnog parka. Ona je i prava riznica raznovrsnog ljekovitog bilja, od čega su mnoge vrste zaštićene.
Poznavaoci Sinjajevine vjeruju da njeni dani tek dolaze, jer je riječ o pravom dragulju u inače prelijepom đerdanu sa okolnim planinama – Durmitorom, Bjelasicom, Prokletijama…

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније