Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

29. 01. 2019. 06:49 >> 06:20

SUD ČASTI UCG

Od klevete do seksualnog uznemiravanja

Pred Sudom časti Univerziteta Crne Gore trenutno se vode dva postupka, a prošle godine dobili su sedam predloga za pokretanje postupka.

Da je 2018. bila rekordna po broju prijava Sudu časti pokazuje podatak da je do sada sedam prijava ukupno evidentirano za nekoliko godina.

Predlozi koje dobijaju su raznovrsni i tiču se pitanja od neakademske retorike i klevete, do čak fizičkog napada i seksualnog uznemiravanja, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Suda časti, Boris Vukićević.

“Pred Sudom časti trenutno se vode dva postupka. Radi se o postupcima sa kojima je javnost upoznata jedan je postupak po predlogu Fakulteta političkih nauka protiv profesora Pravnog fakulteta Ranka Mujovića. U tom postupku završena je glavna rasprava. Drugi postupak je po predlogu studentkinje Biotehničkog fakulteta protiv profesora tog fakulteta Ranka Prenkića. U tom postupku glavna rasprava će biti uskoro održana”, kazao je Vukićević.

Predlozi raznovrsni

Po prijavama koje dobijaju, Vukićević ne misli da se Univerzitet Crne Gore po bilo čemu razlikuje od srodnih institucija u razvijenim državama ili zemljama regiona. Ono na čemu treba raditi, poručuje, jeste svakako edukacija zaposlenih i studenata, ali i šire javnosti o akademskom integritetu. U Sudu časti primjećuju, kaže, da o mnogim pitanjima i u okviru Univerziteta i u javnosti postoje zablude, ili u najmanju ruku neinformisanost.

“Predlozi koje dobijamo su raznovrsni, i tiču se pitanja od neakademske retorike i klevete, do čak fizičkog napada i seksualnog uznemiravanja. U komunikaciji sa kolegama iz drugih država uvidjeli smo da se predmeti koji se nalaze pred našim Sudom časti vrlo malo ili nimalo razlikuju od predmeta pred njihovim tijelima koja se bave kršenjima akademske etike. Tako da možemo kazati da, iako nam je, naravno, stalo da predloga Sudu časti bude što manje, to predstavlja, nažalost, pojavu koja je univerzalna”, kazao je prvi čovjek Suda časti.

Sud časti u novom sazivu ušao je u 2018. sa sedam predmeta koje je preuzeo od kolega iz prethodnog saziva.

“U toku 2018. podneseno je još sedam predloga. Dakle, imali smo ukupno 14 predmeta, od kojih je pravosnažno riješeno 12. To je više predmeta, i daleko više odluka nego što su ih svi sazivi Suda časti od njegovog osnivanja imali. Mi smo odgovorno i efikasno pristupali rješavanju predmeta. Pored toga, tokom 2018. članovi Suda časti učestvovali su u nizu seminara, radionica, studijskih posjeta, radnih grupa, tako da se naše aktivnosti nijesu odnosile samo na postupke”, poručio je Vukićević.

Pristisci samo od medija

Na pitanje da li je uloga predsjednika Suda časti nezahvalna, s obzirom da postupke ne‘ rijetko vode i protiv kolega, Vukićević kaže da nije nimalo prijatno donositi takve odluke ali da uvijek rade u skladu sa Etičkim kodeksom.

“Svakako da nije prijatno donositi odluku kada znate da u svakom slučaju neko, bilo i podnosilac predloga, bilo onaj protiv koga je prijedlog podnijet, neće biti zadovoljan, a pritom se često radi o Ijudima koje poznajemo i sa kojima radimo. No, mi smo svakom predmetu pristupili odgovorno, težeći da budemo temeljni i precizni, i da radimo po zakonu, a kada ste uvjereni da radite u skladu sa Etičkim kodeksom, i u skladu sa ostalim propisima, onda donijeti odluku nije tako teško”, kazao je on.

Vukićević kaže i da se nije suočavao sa pritiscima ako s izuzmu medijski.

“Osim, ako možemo tako reći, medijskih pritisaka u nekim situacijama kada se radilo o pojedinim predmetima koji su izazivali veću pažnju, nije bilo pritisaka na rad Suda časti. Imali smo, i imamo, podršku i razumijevanje kako vrha Univerziteta, tako i, u najvećem broju slučajeva, naših kolega koji su stranke u postupcima”, zaključio je Vukićević.

Sud časti Univerziteta Crne Gore utvrđuje odgovornost i izriče mjere za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom. Postupak u slučaju povrede moralnih i profesionalnih načela definisan je Etičkim kodeksom. U slučaju etičke dileme, pripadnici akademskog i drugog osoblja mogu se obratiti Sudu za razjašnjenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније