Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

27. 01. 2019. 12:50   >>  12:20

NJIH VIŠE OD 80 ODSTO

Srednjoškolci uglavnom protiv mogućnosti da LGBTIQ osobe usvajaju djecu

Rezultati istraživanja, koje je sprovela NVO Institut za socijalnu politiku, u tri crnogorska grada, o stepenu tolerantnosti srednjoškolaca prema LGBTIQ osobama, pokazali su da srednjoškolci smatraju da je crnogorsko društvo umjereno tolerantno. Njih 42,01 odsto smatra da LGBT osobe treba da imaju mogućnost sklapanja braka sa osobom istog pola, ali sa druge strane se velika većina, njih čak 84.2% protivi mogućnosti usvajanja djece.

NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku - ISOP je u saradnji sa NVO Savjet za implemetaciju omladinske politike - SIOP sproveo anketno istraživanje u Baru, Podgorici i Nikšiću na uzorku od ukupno 496 ispitanika/ca.

Struktura po gradovima je sledeća: Bar:126, Podgorica:200, Nikšić:170

Pitanja na koja su srednjoškolci odgovarali su sledeća:
Da li poznajete neku LGBT osobu?; Da li se družite sa nekom LGBT osobom?; Da li ste čuli za Zakon o istopolnom partnerstvu?; Da li smatrate da je crnogorsko društvo tolerantno prema LGBT populaciji?; Da li smatrate da LGBT osobe treba da imaju mogućnost sklapanja partnerstva?; Da li smatrate da LGBT osobe treba da imaju mogućnost usvajanja djece?.

Rezultati su pokazali da srednjoškolci smatraju da je crnogorsko društvo Djelimično/umjereno tolerantno - 59.1%;
njih 42,01 % smatra da LGBT osobe treba da imaju mogućnost sklapanja partnerstva/braka sa osobom istog pola, ali sa druge strane se velika većina, njih 84.2% protivi mogućnosti usvajanja djece.

Ono što je vrlo simptomatično jeste to da velika većina - 77.4% nije čulo za prijedlog Zakona o istopolnom partnerstvu, a ovi koji su čuli su većinom involvirani u rad civilnog sektora što nam daje do znanja da je potrebno raditi više u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku.

"Opšti utisak koji su naši anketni timovi stekli jeste da srednjoškolci u suštini podržavaju i baštine ljudska prava LGBT osoba ali se u skladu sa patrijarhalnim vaspitanjem samo deklarativno protive određenim aktivnostima i mogućnostima koje bi se mogle Zakonski regulisati u budućnosti. Takođe, primjetili smo da vlada pogrešno mišljenje da se promocijom ljudskih prava LGBT osoba nastoji podstaći homoseksualnost ali vjerujemo da smo uspjeli u tome da srednjoškolcima objasnimo da je naš zadatak promocija,zaštita i unapređenje ljudskih prava a nikako podsticanje ili promocija bilo kojeg vida seksualnosti, za šta smatramo da je lična odluka svakog pojedinca," navodi se u saopštenju te NVO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније