Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

27. 01. 2019. 08:20 >> 07:52
2

VANREDNO U KOMANSKOM MOSTU

Narušen standard, u sobama duplo više korisnika

Nemoćni da riješe problem smještaja korisnika u ustanovi Komanski most, gdje se od septembra adaptiraju paviljoni i ostale prostorije, u upravi su bili prinuđeni da naruše evropski standard i da u sobe umjesto četvoro, smjeste čak i po osmoro klijenata, piše Pobjeda.

Direktor ustanove Vaselj Dušaj rekao je za Pobjedu da su na sve načine pokušali da ne dođu u ovakvu situaciju, ali da na kraju nijesu imali izbora. Kazao je da, na primjer, nijesu smjeli da ih smjeste u Dom Mladost u Bijeloj jer bi inspekcija odmah reagovala, zato što norme to ne dozvoljavaju.

“Lakše bi nam bilo da smo ih smjestili u dom starih u Risnu ili u Bijelom Polju, no to nije bilo moguće. Tamo su zdravi ljudi i plaćaju boravak 500, 600 eura. Zamislite da mu iz Komanskog mosta smjestite nekog koji bi vikao po cijelu noć. Gdje da ih smjestimo… U neku kasarnu, školu, bolnicu”, pita on.

Ispričao je i da su svoje stanare privremeno pokušali da zbrinu kod njihovih porodica ili staratelja, ali bezuspješno.

“Telefonom sam ih zvao i čak sam ponudio da im dam 250 eura koliko dobijamo od Ministarstva rada po korisniku. Prijedlog je prihvatila samo jedna majka sa Konika koja je uzela kćerku na dva mjeseca i vratila je. Ostali roditelji su rekli: “Ne možemo”. Razumijem. Nijesmo nikome zamjerili”, rekao je on.

Nemajući kud, tražili su saglasnost od Ministarstva rada i socijalnog staranja da korisnici privremeno budu smješteni u sobe u većim grupama. Iako je, prema njegovim riječima, zbog toga u ustanovi nastupilo vanredno stanje, nijesu do sada zabilježili nijedan incident.

“Jedina norma koju, dok traju radovi, ne ispunjavamo je prostorna. Standard je da budu četiri kreveta u jednoj sobi. U Evropskoj uniji predviđaju 16 metara kvadratnih za četiri osobe, a mi imamo 18, što znači da smo i iznad standarda”, istakao je Dušaj.

Prema njegovim riječima, najtješnje je muškarcima koji su smješteni u sali za kineziterapiju, od 75 kvadrata, gdje je postavljen čak 21 krevet. Sagovornik Pobjede kaže da iako jeste gužva u toj prostoriji, korisnicima je, ipak, ugodno.

“Obezbijeđeno je grijanje, higijena. Uslovi su idealni. Situacija je takva. Sve funkcioniše, vakcinacija korisnika, Bogu hvala, nemamo grip, ništa. Nema nikakvih problema”, naveo je on.

U ovoj priči, kako ističe, najteže je zaposlenima, odnosno njegovateljima. Brinu, kako je pojasnio, o osobama sa najtežim mentalnim poremećajima.

“Oni pružaju zdravstvenu zaštitu, kupaju ih, mijenjaju redovno posteljinu. Vrlo bitan podatak je da sam povećao broj zaposlenih na 86, a 114 je korisnika. Recimo, Hrvatska nema taj standard. Mi smo iznad te zemlje. Ako se priča nešto loše u gradu, ti koji pričaju neka dođu kod nas. Vrata i kapija ove ustanove su im uvij ek otvorena, da se lično uvjere što smo mi postigli. To nije prazna priča, nego realnost”, poručio je on.

U petak je okončana rekonstrukcija muškog paviljona u toku koje su 64 muškarca bila prebačena u dio gdje boravi 50 žena. Iako su, kako je rekao, svi smješteni u istom paviljonu, podijeljeni su u zasebne sobe.

Dušaj je najavio da od utorka počinje rekonstrukcija ženskog paviljona i ostalih prostorija, te će svi korisnici biti izmješteni u muški dio.

“Završetak radova planiran je za 20. februar, ali očekujem da će se produžiti taj rok zbog vremenskih uslova. Trebalo bi da bude zavšeno do proljeća”, naveo je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније