Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 01. 2019. 13:29 >> 13:57

CGO

Činjenice su brana ka ksenofobiji i zaboravu

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Centar za građansko obrazovanje (CGO) koristi priliku da oda počast milionima žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, ali i da istakne važnost obrazovanja i kulture sjećanja na sve one koji su dali doprinos borbi za jednakost, toleranciju, solidarnost i odgovornost.

 

"Danas ksenofobi produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje se one nisu ni slutile. Umjesto međusobnog uvažavanja, pripadnici druge nacije, vjere, rase, roda i seksualne orijentacije često se pokušavaju poniziti govorom mržnje ili direktnim fizičkim nasiljem. U jeku migracija naroda iz ratom razorenih zemalja, nije mali broj onih koji umjesto dobrodošlice i utočišta dobijaju isključivost praćenu grubim kršenjem njihovih elementarnih prava", navodi se u saopštenju te NVO.

Iz CGO-a kažu da je ohrabrujuće to što zvanične politike i dalje većinski sadrže netoleranciju ka govoru mržnje, promovisanju fašističkih ideala i djela fašističkih i nacističkih vođa, kao i njihovih nacionalnih kolaboranata, i negiranju Holokausta i drugih zločina. To ukazuje da Evropa i dalje čvrsto na poziciji nulte tolerancije prema fašizmu.

"Ali, svako je i lično odgovoran za svoju reakciju na nasilje i bira hoće li ga ignorisati ili biti solidaran sa žrtvama. Posebno je važno suprotstaviti se narastajućem istorijskom revizionizmu koji je uzeo maha", naveli su iz te NVO.

Činjenica da je Drugi svjetski rat odnio više od šest miliona jevrejskih života, nas i na ljudskoj ravni obavezuje da se sjećamo Holokausta, kako se takva strahota više nikada ne bi ponovila. 

Dan 27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust jer je toga dana 1945. oslobođen koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najozloglašeniji logor nacističke Njemačke. U njemu je bilo deportovano više od 1,300 000 ljudi iz cijele Evrope, među kojima je bilo najviše Jevreja, a 1, 100 000 je ubijeno. Generalna skupština UN je 2005. donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Rezolucija apeluje na sve članice UN da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji holokausta, a čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spriječavanju genocida u budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније