Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 01. 2019. 10:35   >>  27. 01. 2019. 09:05 31

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Sjećanje na žrtve Holokausta - opominje i obavezuje

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija obilježava 27. januara, predsjednik države Milo Đukanovići saopštio je da izražava najdublja saosjećanja sa milionima jevrejskih žrtava, kao i sa žrtvama slovenskih, romskog i drugih naroda, osoba s invaliditetom i lica homoseksualne orijentacije, koji su tokom Drugog svjetskog rata stradali samo i isključivo zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti i njihove različitosti.

Sjećanje na žrtve Holokausta je opomena i podsjećanje na obavezu svih nas, državnih organa i pojedinaca, da unapređujemo i činimo sve neophodno u pravcu prevencije antisemitizma i svih oblika rasne i religijske mržnje", kaže se u saopštenju.

Đukanović dodaje da u uslovima kada se evropska društva suočavaju sa rastućim pritiskom snaga populizma, nacionalizma, ksenofobije i netolerancije i kada su najviše vrijednosti jednakosti pod stalnom prijetnjom, zajednički napori moraju biti još jači.

"U tom pravcu, duboko vjerujem da obrazovanje nastavlja da bude najmoćnije oružje za jačanje demokratskih vrijednosti i snaženje svijesti da smo, kako to kaže Univerzalna deklaracija, svi rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima.

Samo na taj način možemo, kako stoji i u centralnoj temi ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja, zahtijevati i braniti ljudska prava i time stvarati pretpostavke da se zločin Holokausta i zločin genocida nikada ne ponove", kazao je Đukanović.

Crna Gora, dodaje, nastavlja da kroz aktivnosti i saradnju na nacionalnom i međunarodnom planu promoviše i štiti slobodu religije ili uvjerenja i da njeguje multireligijski sklad i suživot.

"U tom kontekstu, snažno podržavamo djelovanje Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i odluku o izgradnji sinagoge.

Kao država smo odlučni da radimo na sprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti, da unapređujemo uzajamno poštovanje i razumijevanje i gradimo društvo koje je otporno na sve ideologije i forme diskriminacije i netolerancije", zaključuje Đukanović.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније