Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 01. 2019. 07:20   >>  07:03 18

TRIBINA U MOJKOVCU

Božićni ustanak sinonim otpora

Tribinu naslovljenu "Božićni ustanak 1919-2019", u Mojkovcu je sinoć organizovao ogranak Matice crnogorske u tom gradu.

Podsjećajući na to da je Božićni ustanak najčasniji trenutak crnogorske istorije, učesnici tribine poručili da je Crna Gora uvijek bila zemlja komitskog i ustaničkog duha, te da je vaskrsavala i povratila svoje ime, državnost, čast i slobodu.

Herojska žrtva božićnih ustanika ne smije biti zaboravljena i zato je pravo i pošteno da se sjetimo i odemo pijetet crnogorskim ustanicima, kao i svim borcima za Crnu Goru. Njihova borba, žrtve i pregnuća nijesu bili uzaludni, poruka je učesnika sinoć održane tribine u Mojkovcu.

Publicista Marijan Mašo Miljić smatra da je na nama živima da se njih sjećamo i da ih "ne veličamo, nego da im damo dostojnu cijenu našoj istoriji i da su oni to zaslužili".

Božićni ustanak je, podsjeća publicista Borislav Jovanović, sinonim otpora prema svakom okupatoru i najčasniji trenutak crnogorske istorije. Naša država bila je, kako ističe, oduvijek zemlja komitskog i ustaničkog duha koji je vratio obraz i dostojanstvo Crne Gore.

"Ako smo imali u 20. vijeku primjera čojstva i junaštva u pravom smislu te crnogorske vertikale, etičke, državotvorne, nacionalne, onda je to  upravo sudbina Božićnog stranka i sudbina tih ljudi koji su završili na, tako reći, inkvizicijiski način", rekao je Jovanović.

Publicista Rajko Cerović poručuje da se crnogorsko nacionalno ime i identitet moraju sačuvati, uprkos iskušenjima. Primjećuje da se istorijska distanca od jednog vijeka ne završava, jer Crna Gora, kako kaže, još nije spoznala svoju sudbinu.

"Ta borba protiv svega crnogorskog, protiv istine u Crnoj Gori, nikad nije prestajala, ni u vrijeme komunizma, ni u vrijeme ove vlasti, ne prestaje ni danas. I danas imate ljude koji jednostavno otvoreno rade protiv crnogorske države, smatrajući da im je to sveta patriotska dužnost", kazao je Cerović.

Pokret otpora okupacionoj vlasti i ideja o dizanju Božićnog ustanka javila se kao nemirenje se nestankom svoje države, poništavanje i ponižavanje svega crnogorskog. Zato Borislav Jovanović predlaže da se crnogorskim komitama podigne obelisk.

Vertikala koja će probiti sve falsifikate i mitomaniju, koja je, kako kaže, progutala izvornu i identitetsku crnogorsku istoriju.

Vanja Rakonjac, RTCG

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније