Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

23. 01. 2019. 19:54 >> 19:26
2

13. JUL PLANTAŽE

Do marta će da orežu 10 miliona čokota

Radnici kompanije 13. jul Plantaže trebalo bi da orežu deset miliona čokota, što će biti završeno do polovine marta.

U Plantažama, naredne sedmice, biće zasađeni prvi čokoti vranca u novom vinogradu na 43 hektara nekadašnjeg vojnog poligona.

U kompaniji 13. jul Plantaže u toku je rezidba vinove loze i zasada breskve, jedne od najvažnijih agrotehničkih mjera od koje zavisi i rod grožđa.

Do sada je orezano hiljadu i stotinu hektara vinograda od ukupno dvije hiljade i tri stotine. Planirano je da posao bude završen do polovine marta, kaže za Radio Crne Gore direktor vinogradarsko voćarske proizvodnje u preduzeću Duško Kankaraš.

"Pošto se sirovina priprema za vinarski podrum po kvalitetu i rezidba je prilagođena. Precizirano je i zna se koje se sorte režu na koji broj okaca", kaže Kankaraš.

U kompaniji rade poštujući strategiju razvoja pa će naredne semice početi sadnja novog vinograda na 43 hektara, na nekadašnjem vojnom poligonu Šipčanik.

"U toku je priprema zemljišta i za sedam-osam dana trebalo bi da počne sadnja. Na jednom hektaru će biti pet hiljada i pet stotina čokota sorte "Vranac", rekao je Kankaraš.

Posao napreduje i u voćnjaku breskve pod kojom je blizu devedeset hektara. Kada je riječ o maslinama Kankaraš, ističe da će biti zasađeno novih tri hiljade maslina.

"Planirano je da se za tri godine maslinjak poveća sa devet na dvadeset hiljada stabala. U investicionom planu je da ove ili naredne godine bude nabavljena i linija za preradu ulja", saopštio je Kankaraš.

U Plantažama kažu da je obezbijeđena i radna snaga iako, radnici iz regiona načešće, posao traže u zemlje Evropske unije.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније