Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 01. 2019. 09:51   >>  09:21

GRAĐANSKA ALIJANSA

Solidarnošću do boljeg položaja novinara

Povodom dana novinara Crne Gore NVO Građanska alijansa poziva medije i zaposlene u njima da nastave da jačaju medijsku zajednicu, jer, kako su kazali, samo se ujedinjeni možemo boriti za ljudska prava, kako novinara tako i drugih.

"Ovih dana sa različitih adresa stizaće čestitke povodom Dana novinara Crne Gore i vjerujemo da će većina njih ponoviti poznatu informaciju da položaj novinara nije na nivou kakav zaslužuje funkcija čuvara demokratije. Saopštenja neće popraviti ni ekonomske probleme novinara, neće umanjiti njihov strah za sopstvenu i bezbjednost porodica, neće ih motivisati da nastave, još srčanije i profesionalnije, da se bore za prava drugih. Ali solidarnost i pritisak na institucije sistema hoće", navodi se u saopštenju Građanske alijanse.

Oni pozivaju sve zaposlene u medijima da zajedno sa vlasnicima nastave borbu za prava novinara.

"Da zajedničkim aktivnostima još jače pritisnu institucije sistema da počnu: da rješavaju slučajeve napada na novinare, kažnjavaju one koji krše zakone koji regulišu oblast medija, isplaćuju redovno zarade zaposlenih, te se uhvate u koštac sa rješavanjem svih ostalih problema ove branše", kazali su iz GA.

Kroz projekat "Bavimo se etikom i lažnim vijestima" (Dealing with Ethics and Fake News), koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Programa profesionalizacije medija, kako navode, dali su skroman doprinos jačanju solidarne medijske zajednice.

Ističu da će putem sajta mediji.me, ne samo novinari, već i građani, studenti, učenici, ali i svi ostali moći će da se informišu o novostima, Kodeksu novinara, etičkom izvještavanju ali i lažnim informacijama, i pitaju eksperte za objašnjenje.

"Ovim putem, ispred informativne agencije MINA, NVO '35mm' i NOMEN, pozivamo medije i zaposlene u njima da nastavimo da jačamo medijsku zajednicu, jer samo se ujedinjeni možemo boriti za ljudska prava, kako nas tako i drugih", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније