Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2019. 06:40 >> 06:29

ULAMA

CG napredovala u borbi protiv trgovine ljudima

Žrtva trgovine ljudima može da bude bilo ko. Zato iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima posebnu pažnju poklanjaju podizanju svijesti kod građana, ali i obuci stručnog kadra. Direktor Zoran Ulama kaže da je na tom putu Crna Gora znatno napredovala.

Iako je Crna Gora prepoznata kao tranzitna zemlja, suočava se sa problemom trgovine ljudima, ali je za razliku od mnogih zemalja znatno napredovala, kaže Ulama.

"Mogu sigurno reći da smo mi kao država znatno napredovali, i da Crna Gora ima kapaciteta da se suprostavi svim tim problemima. Mi smo prepoznali taj multidisciplinarni pristup kao jedan od najboljih načina u rješavanju ovog problema", rekao je Ulama za Javni servis.

Uprkos velikom radu, suočavali su se, kaže Ulama, sa malim brojem identifikovanih žrtava trgovine ljudima, što su nam zamjerali i međunarodni partneri. I za to su, kaže, našli rješenje.

"Formiranjem operativnog tima ili udarne grupe, koju su nedavno potpisali direktor Uprave policije i vrhovni državni tužilac, to je jedna udarna grupa koja će sigurno dati rezultate, već se osjeća boljitak", kazao je on.

Crna Gora je kvalifikovana kao zemlja tranzita, a kao potencijalne probleme prepoznala je prijevremene brakove i djecu prosjake. I oni su obuhvaćeni novom strategijom koju će Vlada razmatrati sredinom februra, a do tada sve žrtve mogu da računaju na sklonište i na naophodnu pomoć.

"Bez obzira što smo mi mali broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima imali, ali mnogo je veći broj potencijalnih žrtava koje su prošle kroz Vladino sklonište, znači s tim što mogu reći da smo i tim potencijalnim žrtvama pružili svu neophophodnu pomoć i zaštitu kao da su bile same žrtve", rekao je on.

Koliki je problem trgovina ljudima, poručuje i košarkaški reprezentativac Nikola Ivanović, koji je dio novog spota Vladine kancelarije za Borbu protiv trgovine ljudima.

Dijana Drašković, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније