Žabljak
Vedro
15.2 °C
Pljevlja
Vedro
22.0 °C
Herceg Novi
Vedro
25.5 °C
Nikšić
Vedro
19.4 °C
Cetinje
Vedro
32.2 °C
Bar
Vedro
22.1 °C
Podgorica
Vedro
24.1 °C
Ulcinj
Vedro
23.8 °C
Kolašin
Vedro
15.0 °C

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

INKLUZIJA DJELIMIČNA 19. 01. 2019. 15:35   >>  15:06 0

INKLUZIJA DJELIMIČNA

Roma nema u lokalnim upravama i parlamentu

Nacionalna strategija za inkluziju Roma i Egipćana u praksi se primjenjuje djelimično, a njen glavni nedostatak je manjak novca za implementaciju određenih mjera, ocijenio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi, Samir Jaha.

On je agenciji MINA kazao da je slična situacija i sa lokalnim akcionim planovima za inkluziju Roma i Egipćana.

Jaha smatra da se princip afirmativne akcije ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri, u prilog čemu govori činjenica da Romi nemaju niti jednog zaposlenog u lokalnim samoupravama, kao ni predstavnika u lokalnim i nacionalnom parlamentu.

U Crnoj Gori, kako je ocijenio, romska zajednica i dalje nije izjednačena sa ostatkom društva, iako se ulažu značajni napori svih relevantnih aktera.

"Ukoliko poredimo situaciju Roma jedne opštine sa situacijom u drugoj možemo reći da ima napretka, međutim, ukoliko je poredimo sa ostatkom većinskog stanovništva, situacija nije zadovoljavajuća", naveo je Jaha.

U prilog tome, dodao je on, govore i istraživanja više različitih aktera, koja ukazuju da svaki drugi stanovnik Crne Gore ne želi Roma za komšiju.

"Romska zajednica i dalje osjeća indirektnu diskriminaciju, predrasude i stereotipe", kazao je Jaha.

On je podsjetio da je inicijativa o izmjeni dijela Zakona o izboru odbornika i poslanika podnijeta 3. aprila prošle godine, a koja se odnosi na izjednačavanje romske nacionalne zajednice sa hrvatskom, gdje bi po tom principu romskoj partiji bilo potrebno 0,35 odsto ukupno osvojenih glasova za mandat u Skupštini.

"Kako je prethodnih mjeseci pitanje izmjene samog Zakona bilo aktuelno, članice Koalicije Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori pažljivo osluškuju šta se dešava na tom polju", naveo je Jaha.

Kako je rekao, s obzirom na to da je rad radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva stopiran, mogućnost za otvaranje tog pitanja je otežavajuća.

"Nakon što radna grupa nastavi svoj rad, naša organizacija zajedno sa partnerima zahtijevaće izmjene Zakona. Romska zajednica mora imati odgovarajućeg predstavnika u parlamentu, ukoliko Crna Gora želi da pokaže demokratski kapacitet", poručio je Jaha.

On smatra da u Crnoj Gori programi i projekti koji se sprovode za pomoć Romima nijesu u svim opštinama podjednako zastupljeni.

"Fokus državnih institucija, a djelimično i međunarodnih organizacija je na opštinama Podgorica, Nikšić i Berane, na raseljena lica, dok je primorje potpuno zanemareno, kao i dio sjevernih opština", rekao je Jaha.

Kako je ocijenio, Romska zajednica posljednjih godina značajno napreduje, posebno u oblasti obrazovanja.

"Većina Roma je apsolutno svjesna neophodnosti poznavanja sopstvenih prava, međutim, problem je nepoznavanje mehanizama za njihovo ostvarivanje. Romi će postati ravnopravni dio društva kada se i percepcija većinske zajednice o nama promijeni, odnosno kada Romi ne budu tretirani kao građani drugog reda", kazao je Jaha.

On je rekao da NVO "Mladi Romi" sprovodi šest projekata, od kojih je četiri podržala EU.

Jedan od projekata koji implementiraju, ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou, rezultat je saradnje Savjeta Evrope i EU, a kako je naveo, sarađivaće osam opština: sa Beranama, Bijelim Poljem, Nikšićem, Podgoricom, Herceg Novim, Tivtom, Barom i Ulcinjom.

Jaha je objasnio da su ciljevi projekta donošenje lokalnih akcionih planova za inkluziju RE populacije i saradnja sa pripadnicima romske zajednice koji žive u tim opštinama, kako bi rješavali konkretne i vidljive probleme i doprinijeli poboljšanju položaja ne samo pripadnika RE populacije, već i ostalih građana opština.

NVO implemenira projekat "Ujedinjeni možemo više – Glas studentima, podrška radnicima!", koji je nastavak projekta "Jačanje javnog aktivizma Roma – Ujedinjeni možemo više!" sprovedenog 2016. i 2017. godine.

Kako je dodao, projektom će biti ojačan sindikalni angažman zaposlenih Roma i pripadnika većinske populacije kroz nastavak uspostavljanja institucionalizovanih mehanizama i održivih rješenja za bolju zaštitu radnih, ekonomskih i socijalnih prava najugroženijih grupa radnika, odnosno onih koji održavaju čistoću grada, a koji su uglavnom pripadnici romske manjine.

"Projektom će biti obučeno 25 romskih i neromskih studenata i aktivista da učestvuju i efikasno utiču na proces donošenja odluka i javne politike koje se bave pitanjima Roma, socijalnim pitanjima i manjinskim pravima, kao i 30 romskih i neromskih radnika na održavanju čistoće grada o različitim oblicima sindikalnog djelovanja i načinima ostvarivanja zaštite ekonomskih i socijalnih prava putem tog mehanizma", precizirao je Jaha.

NVO "Mladi Romi" je nacionalni partner za Crnu Goru na regionalnom projektu "Jačanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu", koji ulazi u četvrtu godinu implementacije.

U okviru tog projekta, svake godine se dodijeljuju sredstva drugim NVO, u cilju njihovog osnaživanja i dalje profesionalizacije, kao i radi uspostavljanja kvalitetnijeg i sistemskog dijaloga sa lokalnim i nacionalnim institucijama.

"Što se tiče obrazovanja, radićemo na poboljšanju školskog uspjeha i mogućnosti za zaposlenje romskih i egipćanskih učenika koji pohađaju srednju školu, kroz projekat Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome na Zapadnom Balkanu i Turskoj", zaključio je Jaha.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo