Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

18. 01. 2019. 12:55 >> 12:28

IZ DPNCG ISTIČU

Ministarstvo kulture blokira slobodu izražavanja

Ministarstvo kulture obmanjuje javnost kada navodi da primjenjuje plan preporuka iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije (JUFREX), saopšteno je iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

Generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović, kazala je da je konkretan primjer za to Nacrt zakona o medijima, koji nikako ne ide u pravcu "sprovođenja medijske politike koja promoviše i unaprijeđuje slobodu izražavanja i slobodu medija".

Vlada je u četvrtak usvojila Informacija o planu implementacije preporuka iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije (JUFREX) u kome su utvđene preporuke za unaprijeđenje rada svih subjekata koji se bave medijskom djelatnošću.

Radulović je kazala da se odredbama iz Nacrta zakona o medijima pokušava gušiti sloboda izražavanje, jer će, prema njenim riječima, novinari biti dovedeni u poziciju da kompromitiju svoje izvore, pošto predlog propisa propisuje širok opseg prava sudovima da im nalože otkrivanje izvora.

Kako je dodala, na ovaj način direktno se blokiraju i zastrašuju i "zviždači", kao važni novinarski izvori, a na čiju zaštitu se Vlada obavezala Zakonom o sprječavanju korupcije.

"To što Vlada nespretnim i tenedencioznim prepisivanjem djelova propisa i Konvencije o ljudskim pravima to pokušava da zamaskira pod formom standarda Savjeta Evrope, za novinare je neprihvatljvo", istakla je Radulović.

Ona je ukazala da Savjet Evrope sugeriše najvišu zaštitu za novinarske izvore i struktna pravila za njihovo ograničenje.

"A to svakako nije ovo što je Vlada napisala", kazala je Radulović.

Ona je rekla da je ponovo vraćena odredba o zaštiti autoriteta pravosuđa, koja nije prošla kroz Krivični zakonik, iako je stav radne grupe za izradu drafta zakona bio da se direktno primjenjuje Konvencija SE o zaštiti ljudskih prava koja se bavi tom temom.

"Takođe, podsticanje finansijske održivosti samoregulacije kojom se Vlada hvali, je nedopustvo, jer je to direktan uticaj na medije i regulacija medija, navela je Radulović.

Prema njenim riječima, Ministarstvo Nacrtom, koji ne liči na onaj koji je spremila radna grupa, ignoriše preporuke SE u vezi ključnih stvari, a samo formalno prepisuje djelove koji mu odgovaraju kako bi onemogućilo profesionalan rad medija.

"Objavljivanje javne rasprave tokom praznika za ovaj i zakon o Radio i Televiziji Crne Gore, i ignorisanje preporuke iz Analize na koju se poziva, Ministarstvo direktno šalje poruku da nema namjere kojima se hvali – da unaprijeđuje slobodu izražavanja i slobodu medija", rekla je Radulović.

Kako je kazala, novinarima zakonom stavljaju ograničenja i kazne, a država i njene institucije ničim ne obavezuju da omogući slobodu izražavanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније