Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar; Objavila:M.M ]

17. 01. 2019. 16:50 >> 16:22
1

DRUŠTVENI RESURS

Motivisati starije da doprinesu razvoju zajednice

Starije osobe ne treba posmatrati kao pasivne korisnike usluga, već kao društveni resurs koji je potrebno aktivirati i usmjeravati na mogućnosti i potencijale, kao i motivisati ih da doprinesu razvoju zajednice.

To je ocijenjeno na završnoj konferenciji projekta “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”, koju je organizovao Crveni krst Crne Gore (CKCG), uz podršku Evropske Unije, Austrijskog Crvenog krsta i Austrijske agencije za razvoj.

Generalna sekretarka CKCG, Jelena Dubak, ukazala je da broj starijih širom svijeta ubrzano raste, navodeći da je u 2015. godini 12,3 odsto osoba na planeti bilo starije od 60 godina.

„Predviđanja pokazuju da će do 2050. godine taj broj porasti na preko dvije milijarde ili u procentima 21,5 odsto svjetske populacije. Crna Gora takođe spada u red zemalja koje ubrzano stare, a posljednje istraživanje Crvenog krsta pokazuje da se stariji danas suočavaju sa brojnim izazovima od kojih se izdvajaju: siromaštvo, usamljenost, nedostatak brige, loše zdravstveno stanje“, navela je Dubak.

To, kako smatra, ukazuje na potrebu kreiranja dodatnih servisa podrške, namijenjenih prvenstveno starijima koji žive sami, u lošim uslovima.

Prema riječima Dubak, da bi se umanjili negativni rizici koje sa sobom nose projektovane demografske promjene, neophodno je promijeniti način razmišljanja i obrazac ponašanja društva u cjelini.

„Naime, stariju populaciju ne treba posmatrati kao trošak ili teret (u smislu izdvajanja za penzije, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i sl), odnosno pasivnog korisnika usluga, već kao društveni resurs koji je potrebno aktivirati i usmjeravati na preostale, očuvane mogućnosti i potencijale, odnosno motivisati starije da doprinose razvoju zajednice“, poručila je Dubak.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ivana Bošković, kazala je da je projekat “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”, jedan od pokazatelja marljivog rada CKCG i mreže DIGNITAS na unapređenju položaja starijih u Crnoj Gori i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastaviće dalje da podržava organizacije civilnog društva kad je u pitanju ova kategorija stanovništva“, poručila je Bošković.

Predstavnica Crvenog krsta Srbije, Nataša Todorović, rekla je da je projekat “Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” počeo 1. februara 2016. godine i da traje do 1. februara ove godine, a sprovodi se, kako je pojasnila, u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.

„Projekat je kreiran tako da jača organizacije civilnog društva na Zapadnom Balkanu da preuzmu veću inicijativu za poboljšanje kvaliteta života starijih u regionu“, navela je Todorović.

Ona je ocijenila da je potrebno motivisati starije da preduzmu inicijativu, „da prekinemo da gledamo penzionisanje kao socijalnu smrt, nego da svo vrijeme budemo aktivni“.

„Napravili smo strateško planiranje i širenje mreže u dva pravca. S jedne strane, saradnja sa nezavinsim tijelima, partnerstvo sa relevatnim institucijama i ministarstvima, u svih pet država. Uradili smo situacionu analizu, analizu postojećih politika, istakli smo nedostatke i uradili preporuke na osnovu kojih možemo da unaprijedimo politike“, navela je Todorović.

Predstavnik CKCG, Igor Jokanović, je rekao da je mreža DIGNITAS jedna od jačih u regionu, navodeći da su, kad su imali ideju o osnivanju te asocijacije, bili skeptici i nisu imali predstave da će u Crnoj Gori biti toliko organizacija civilnog društva koje žele i mogu da se bave problematikom starijih.

On je rekao da su, u okviru projekta, realizovane radionice koje su imale cilj jačanje kapaciteta organizacija članica mreže i organizacije civilnog društva.

Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, kazao je da starije osobe podnose pritužbe toj instituciji pismeno, i da se one, kako je pojasnio, najčešće odnose na socijalnu zaštitu i prava.

On je ukazao da starije osobe još ne prave razliku između ljudskih prava i sloboda i socijalnih prava koja im kao takva pripadaju.

„Jedan broj tih povreda dešava se po principu diskriminacije starijih osoba, iz činjenice bezrazumnog i opravdanog razloga, starije osobe bivaju dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na ostatak stanovništva. To se dešava kako u sektoru rada, tako i u nekim drugim važnim oblastima, kao što su sektor osiguranja“, naveo je Bjeković.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, govorio je o ulozi domova zdravlja u radu sa starijim osobama, kao i o segmentima koje treba unaprijediti.

On je ukazao na palijativnu njegu koja je neophodna, na probleme mentalnog zdravlja i demencije starijih, značajnoj ulozi zdravstvenog sistema u preoznavanju nasilja nad starijim osobama, kao pravima pacijenata u zdravstvenoj zaštiti.

Konferencija će biti nastavljena i sjutra, a obilježiće je prezentacije predstavnika Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca o djelovanju ove organizacije na nivou Evrope i planovima za unaprjeđenje kvaliteta života starijih.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније