Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

17. 01. 2019. 12:08 >> 11:42

PRIRODNJAČKI MUZEJ

Uskoro stalna postavka eksponata

Prirodnjački muzej Crne Gore od 2017. godine nema stalnu postavku. Te godine napušten je iznajmljeni izložbeni prostor u Bloku šest u Podgorici zbog skupog zakupa i eksponati su se našli u neadekvatnom prostoru.

Danas je situacija posve drugačija. Depo u kome se postavka muzeja trenutno nalazi je uređena i esponati su obezbijeđeni. Uskoro bi, kako su najavili iz muzeja, stalna postavka trebalo da nađe svoje mjesto.

Direktorica Prirodnjačkog muzeja Lidija Polović kazala je da je analiza pokazala da je izvjestan broj primjeraka krenuo sa propadanjem.

"Naročito botanički dio. Bitno je da nijesu propali preparati riba, sisara, su uglavnom očuvani", kazala je Polović za RTCG.

No, sada je situacija drugačija. Kako kažu iz Prirodnjačkog muzeja, nakon rekonstrukcije depoa stvoreni su uslovi za očuvanje eksponata.

"Trenutno je sav naš materijal deponovan u ovoj prostoriji 50-60 kvadrata", kazala je ona.

Kustos muzeja Natalija Čađenović kazala je da se čuva više od 15 hiljada primjeraka.

Ipak, eksponati koji čine stalnu postavku muzeja, nije moguće vidjeti od 2017. godine kada su izmješteni iz izložbenog prostora u Bloku šest u Podgorici. U februaru, najavljuje direktorica Prirodnjačkog muzeja, opet će ugledati svjetlo dana.

Polović vjeruje da će tokom ove godine biti obezbijeđena parcela na kojoj će Prirodnjački muzej graditi zgradu. Osim izložbenog prostora, u njoj bi zaposleni imali bolje uslove za rad koji je od izuzetnog značaja za nauku.

Nemanja Živaljević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније