Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 01. 2019. 06:53   >>  06:26 4

U OVOJ GODINI

Bolnici u Dobroti faliće 600.000 eura

Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota nedostajaće u 2019. godini 600.000 eura za materijalne troškove, ulaganje u odjeljenja i brigu o 260 psihijatrijskih, sudskih i socijalnih pacijenata, te zavisnika, nakon što Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo finansija nijesu prihvatili traženi budžet uprave od 3.200.000 eura.

 

Direktor bolnice Dragan Čabarkapa istakao je za Dan da će biti izuzetno teško nabaviti potrošni materijal i namiriti sva potraživanja za nesmetan rad te ustanove sa opredijeljenim novcem, ali da su godinama navikli da rade u takvim uslovima.

"Nije nam odobreno povećanje budžeta i nastavićemo da radimo kao i dosad. Novac za isplatu zarada ne predstavlja problem, ali izdaci za materijalne troškove, struju, grijanje, medicinski materijal znatno su veći od onoga sa čim mi raspolažemo. Tražili smo od Ministarstva rada dodatnih 100.000 eura za brigu o 100 socijalnih pacijenata i 40.000 od Ministarstva pravde za osuđenike koji kod nas borave i liJeče se, ali još niJesmo dobili nikakav odgovor. Nadamo se da će tokom godine problem nedostatka novca biti riješen, kako bi Specijalna bolnica za psihijatriju mogla nesmetano da funkcioniše", ističe Čabarkapa.

On je ponovio da sudsko odjeljenje ima 21 krevet, a u bolnici boravi i do 70 sudskih pacijenta, zbog čega je neophodna izgradnja i formiranje sudske bolnice u Crnoj Gori.

Direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić rekao je Danu da su Specijalnoj bolnici Dobrota opredijeljena sredstva u iznosu od 2.828.749,92 eura, što je više za 223.503,92 eura u odnosu na početni budžet za 2018. godinu, odnosno za 73.630,22 eura u odnosu na rebalans budžeta za 2018. godinu.

"Za materijalne troškove u odnosu na početni budžet opredijeljeno je 100.000 eura više, a u odnosu na rebalans 40.000 eura više. Sredstva utvrđena budžetom raspoređena su po JZU na osnovu više kriterijuma, od kojih su, između ostalih, ostvareni izdaci u prethodnom periodu, nivo neizmirenih obaveza, procjena troškova za narednu godinu i sl. Fond je u toku procesa utvrđivanja budžeta za 2019. pokrenuo inicijativu da se određena sredstva za obezbjeđenje sudskih pacijenata planiraju u okviru Ministarstva pravde, ali nemamo povratnu informaciju da li su planirana. Smatramo da neće biti potrebe za rebalansom budžeta", rekao je Čirgić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније