Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

15. 01. 2019. 20:49   >>  20:20 18

NAUČNI SKUP U PG

Još osjećamo posljedice Podgoričke skupštine i Božićnog ustanka

Podgorička skupština i Božićni ustanak velika su crnogorska tragika i nezapamćena ljudska drama, čije posljedice osjećamo i danas, poručeno je na naučnom skupu “Korjeni i posljedice crnogorskih podjela u svijetlu stogodišnjice Božicnog ustanka". Istaknuto je da je za prevazilaženje podjela u crnogorskom društvu neophodno poznavati i razumjeti činjenice iz crnogorske prošlosti, koje je utvrdila istorijska i pravna nauka.

Božicni ustanak u crnogorskoj istoriografiji, uzroci božicnog ustanka, korjeni crnogorskih podjela u potonja dva vijeka, samo su neke od tema o kojima se govorilo na naučnom skupu u Dvorcu kralja Nikole na Kruševcu.

Istoricar Šerbo Rastoder osvrnuo se na Božićni ustanak i ciljeve ustanka.

"Cilj je bio da se ponište odluke Podgoričke skupštine, da se preuzme vlast od narodnog odbora i da se vlada i kralj vrate iz egzila. U svim proglasima ustanika se navodi da srpske trupe napuste Crnu Goru," kazao je on.

O nacionalnom identitetu i državnom opredjeljenju crnogorskih zelenaša govorio je Aleksandar Stamatović, koji je rekao da zelenaši nijesu isticali da nijesu nacionalni Srbi, a da su nacionalni crnogorci.

"I da su protiv srpskog i jugoslovenskog ujedinjenja, već izbacuju politički nedifinisane flosukule o takozvanom ravnopravnom ujedinjenju, da ujedinjenje treba da bude izvedeno ruku pod ruku i da svaka pokrajina mora zadržati svoje osobenosti", naglasio je on.

Istoričar Novak Adžić je kazao da je u svim ustaničkim proglasima istican zahtjev za nezavisnu Crnu Goru.




 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније