Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 01. 2019. 14:51 >> 14:26

KOMISIJA IZABRALA

Profesorica Velislavka Tešović putuje u CERN

Profesorica fizike u Gimnaziji "Danilo Kiš" u Budvi, Velislavka Tešović, ušla je u finalnu selekciju za boravak u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi.

Nakon razmatranja pristiglih prijava, Komisija Ministarstva nauke, koju čine predsjednica prof. dr Nataša Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta i ujedno nacionalna kontakt osoba za saradnju sa CERN-om, i članovi prof. dr Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta i prof. dr Goran Šuković sa Prirodno-matematičkog fakulteta, jednoglasno je utvrdila prijedlog za izbor kandidata za učešće u programu CERN-a namijenjen profesorima fizike.

Profesorica Tešović će krajem aprila i početkom maja imati dodatan intervju sa predstavnicima CERN-a, nakon čega se očekuje da njen izbor i konačno bude potvrđen.

U budvanskoj Gimnaziji angažovana je od novembra prošle godine. Prije toga je radila u Resursnom centru za sluh i govor "Dr Peruta Ivanović", OŠ "Ivo Visin" i Gimnaziji u Kotoru. Studije fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici završila je u roku.

Tešović je proteklih godina sa svojim učenicima, mahom sa oštećenim sluhom, učestvovala u programu Otvorenih dana nauke, u organizaciji Ministarstva nauke.

Kako se napominje u saopštenju Ministarstva nauke, učešće profesora fizike u programu CERN-a doprinijeće unapređenju nastave moderne fizike, posebno u oblasti fizike čestica. To je ujedno prilika za razmjenu znanja i iskustava između profesora iz različitih zemalja, upoznavanje sa svijetom najmodernijih istraživanja, kao i popularizaciju ovog predmeta u srednjim školama.

Profesori iz Crne Gore su prošlih godina aktivno učestvovali u programu. Prva je u CERN-u boravila profesorica Jasna Perović - Bajović iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, zatim Ines Zlatović iz kolektiva Gimnazije "Niko Rolović" u Baru, a prošle godine je to bio profesor u podgoričkoj Gimnaziji "Slobodan Škerović", Vladimir Popović.

Saradnja sa najvećim centrom za istraživanje elementarnih čestica realizuje se na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji iz 2007. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније