Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 01. 2019. 07:42 >> 07:13
16

ZENKA PORUČIO

Nema konfiskacije, državi vraćamo njeno

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka rekao je u intervjuu za "Dan" da bi bio ponosan kada bi uspio da uspostavi dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori. On je naveo da nema ni govora o konfiskaciji imovine te crkve, kao ni bilo koje druge religijske zajednice u državi. Poručio je da ono što je državno treba da joj se vrati.

Zenka kaže da treba stati na put nekim retrogradnim idejama koje se propagiraju i država treba da djeluje kada vjerski poglavari izreknu uvredljive riječi na račun nekog naroda ili pripadnika određene vjere.

Na pitanje da li je Vlada odustala od ideje da konfiskuje manastire i crkve Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Zenka je odgovorio pitanjem: "Zašto uvijek spominjemo samo crkvu?"

“Imovinu imaju i Islamska zajednica i Katolička crkva, pa i SPC. Ne radi se ovdje ni o kakvoj konfiskaciji. Ja kao bogobojazan čovjek ne želim da govorim o konfiskaciji, to je teška riječ. Ne dolazi u obzir da će država zalaziti u ono što je crkvi poklonjeno od vjernika i što je ona sagradila od svojih sredstava. Jedno od rješenja je i da se ono što je državno vrati državi”, istakao je on.

Pojasnio je da je državno ono što se do 1920, po tadašnjem katastru i zakonu vodilo na državu, a ne ono što je bilo pod crkvom ili džamijom.

"Sticanjem nove državnosti proizilaze i druge obaveze. Zna se šta je bilo državno. Nešto se u međuvremenu promijenilo odlukama. I vjerske zajednice imaju potraživanja od države. Velika potraživanja imaju i Katolička crkva i Islamska zajednica. Srpskoj crkvi su 1945. oduzeta neka imanja kao i drugim zajednicama. Ne prihvatam terminologiju da će država da krene u konfiskaciju. Postoji katastar kao dokaz svojine i porijekla imovine. To će se usvajanjem zakona vidjeti, neće sve biti crno bijelo. Ovo je država koja poznaje kompromise, i neće država krenuti nekim neprimjerenim metodama, nego će se naći rješenje koje će biti pogodno za sve. Ovaj zakon je neophodan. Moraju vjernici da se orijentišu i rade na osnovu nekog zakona, to dokazuje i ozbiljnost države”, pojasnio je on.

Zenka je naglasio da se država ne miješa u rad vjerskih zajednica, svaka vjerska organizacija radi po svojim pravilima. Ministar je dodao da Crna Gora mora stati na put bilo čijim retrogradnim idejama ili retrogradnim djelovanjima, koje se tiču političkog ili vjerskog rada.

“Ja sam protiv toga da se država miješa u unutrašnju organizaciju vjerskih zajednica, takvih namjera nema. Jedini cilj Crne Gore je da se urede vjerske slobode, da zakonski uokvirimo vjersko djelovanje u Crnoj Gori”, jasan je Zenka.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније