Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

14. 01. 2019. 13:20 >> 12:51

IVANOVIĆ U HAGU

Mirovne operacije fokusirati na prevenciju konflikata

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, učestvovao je u danas u Hagu na pripremnom sastanku za sastanak ministara odbrane država članica Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija, koji će se u martu održati u sjedištu UN u Njujorku.

U Hagu se okupilo oko 150 predstavnika Ujedinjenih nacija i država članica. Na sastanku su razmatrani modaliteti unapređenja učešća država članica i kontributora u misijama i operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, u cilju dostizanja postavljenih standarda i pružanja vidljivog doprinosa u konfliktnim područjima. 

Učešće u mirovnim operacijama treba u narednom periodu fokusirati na prevenciju konflikata, imajući u vidu da lokalni politički problemi često prevazilaze nacionalne granice i postaju regionalni ili, čak, globalni, zaključeno je na sastanku. Crna Gora stoji na stanovištu da su mirovne misije Ujedinjenih nacija jedinstven i dinamičan instrument za pomoć zemljama zahvaćenim sukobima, kao i u izgradnji i očuvanju trajnog mira. Naša zemlja će nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije. 

Sastanak je bio platforma za pripremu predstojećeg ministarskog sastanka, čija će glavna tema biti udruživanja kapaciteta za suočavanje sa sve brojnijim bezbjednosnim izazovima današnjice.

Vojska Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija u Zapadnoj Sahari (MINURSO) učestvuje od 2017. godine, razvijajući na taj način dodatno interoperabilnost i sposobnost i stičući nova iskustava, uz naučene lekcije koje se kasnije primjenjuju u obuci jedinica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније