Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 01. 2019. 09:24 >> 09:08
1

BURIĆ ZA PORTAL

Prvih 10 dana januara najhladniji od 1949.

Prva dekada januara ove godine hladnija je od prosjeka, a preliminarni podaci sa meteoroloških stanica pokazuju da je srednja temperatura vazduha niža od prosječne u svim mjestima u Crnoj Gori, saopštio je za Portal RTCG meteorolog Dragan Burić.

"S obzirom na to da je gotovo postalo pravilo da je vrijeme toplije nego što je to uobičajeno za dati period godine, možemo slobodno reći da prva dekada januara ove godine predstavlja kuriozitet, jer je hladnija od prosjeka. Prema preliminarnim podacima sa našim meteoroloških stanica, srednja temperatura vazduha prve dekade januara niža je od prosjeka u svim mjestim u Crnoj Gori", kazao je Burić.

On je pojasnio da je u Podgorici srednja desetodnevna temperatura niža za oko 2,5°C.

"U pojedinim mjestima na primorju i sjeveru države prva dekada je hladnija za oko 3,5°C u odnosu na odgovarajuće klimatske normale. Dakle, prva dekada ovog mjeseca jedna je od najhladnijih prvih dekada januara u Crnoj Gori od 1949. godine", saopštio je Burić.

Snijeg u Podgorici nakon devet godina u januaru

Komentarišući nedavne sniježne padavine, Burić je rekao da je pojava snijega i formiranje sniježnog pokrivača rijetkost za Podgoricu, te da tome u prilog ide činjenica da je tokom prethodnih devet godina januar u Podgorici bio bez sniježnog pokrivača.

"Dakle, poslije devet godina u januaru imamo sniježni pokrivač u glavnom gradu. Inače, za januar mjesec maksimalna visina sniježnog pokrivača u Podgorici je 52 cm, a izmjerena je 28. januara davne 1954. godine. Kada je u pitanju snijeg u glavnom gradu, rekord drži februar 2012. godine, i po broju dana sa sniježnim pokrivačem i po visini snijega. Tokom pomenutog mjeseca bilo je 25 dana sa sniježnim pokrivačem, a 12. februara 2012. godine izmjerena je visina snijega od 57 cm, što je apsolutni maksimum za Podgoricu", kazao je on.

Inače, jutros u sedam sati u Podgorici je izmjereno tri centimetra snijega, u Plužinama 25, Nikšiću 30, Bijelom Polju 35, Pljevljima 36, Beranama 38, Šavniku 41, Plavu 45, Andrijevici 48, Rožajama 55, na Cetinju 57, u Kolašinu 64, dok na Žabljaku ima 74 cm bijelog pokrivača.

Prognoza vremena za naredna tri dana

Kad je riječ o prognozi vremena za naredna tri dana, Burić je saopštio da će danas i za dane vikenda na jugu države biti pretežno sunčano, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost.

"Na sjeveru promjenljivo oblačno, u petak ujutru i prijepodne ponegdje slab snijeg, popodne i tokom vikenda bez padavina, a u subotu se očekuju i duži sunčani periodi", rekao je Burić.

U nedjelju krajem dana nas, kako je rekao, očekuje novo naoblačenje, koje će u ponedjeljak usloviti povremeno padavine.

"Danas i sjutra duvaće umjeren, ponegdje i pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u nedjelju slab do umjeren zapadnih smjerova. U noći između nedjelje i ponedjeljka i u ponedjeljak ujutru na sjeveru pojačan južni vjetar. Tokom dana u ponedjeljak vjetar slab i u skretanju na sjeverni, koji će krajem dana pojačati. Jutra hladna, na sjeveru umjeren do jak mraz, ali dnevna temperatura u blagom porastu", kaže Burić.

I. Pejović

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније