Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 08. 2013. 17:03 >> 17:06

KONSTITUTIVNE SJEDNICE

Blažić: Korektan predlog kraćih rokova

Izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom su utvrđeni rokovi za održavanje konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta, korektna je i trebalo bi, nakon situacije u Nikšiću, da doprinese efikasnijem načinu konstituisanja skupštinskih tijela na lokalnom nivou, smatra profesor Đorđije Blažić.

 

 

Nacrtom Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se nalazi u javnoj raspravi, predlaže se utvrđivanje posebnih maksimalnih rokova od 15 dana za zakazivanje i isto toliko vremena za održavenje konstitutivne sjednice Skupštine Opštine.

- To je riješenje koje je veoma efikasno i mislim da je sasvim u redu da se odrede sada kraći rokovi za održavanje konstitutivne sjednice, jer je često bilo u praksi zloupotrebe tog instituta da se previše odugovlači, da se konstituiše sjednica Skupštine iz raznih razloga, kazao je Blažić agenciji Mina.

On je ocijenio da bi taj predlog trebalo da doprinese efikasnijem načinu konstituisanja parlamentarnih tijela na nivou lokalnih zajednica. "Sjetimo se samo problema koji su bili u Nikšiću i zato mislim da je predlog vrlo korektan", dodao je Blažić.

On je, govoreći o predlogu da fiksni dio zarade lokalnih funkcionera neće moći da bude veći od vrijednosti koeficijenata utvrđenih za javne funkcionere kazao da je to nužna posljedica trenutne loše ekonomske situacije u Crnoj Gori i potrebe da se javna potrošnja kontroliše i po mogućnosti svodi na što niži nivo.

»To je samo realizacija državne javne politike u oblasti javne potrošnje i izjednačavanje u domenu granica javne potrošnje lokalnih i državnih funkcionera«, smatra Blažić.

Kometarišući predlog Zakona da Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) imaju pravo da, do odluke Ustavnog suda, obustave izvršenje propisa ili opšteg akta organa lokalne samouprave kada smatraju da nijesu u skladu sa Ustavom i zakonom, Blažić je kazao da je to rješenje postojalo i ranije u sistemu lokalne samouprave.

Blažić je pojasnio da je to rješenje bilo eksplicitno ovlašćenje Vlade, navodeći da je potpuno normalno da je država ta koja obezbjeđuje u krajnjoj liniji princip legaliteta, odnosno princip vladavine prava.

- Lokalna samouprava je u domenu svojih nadležosti, takođe obezbeđuje princip legaliteta, ali u onim situacijama kada lokalne zajednice uđu u zonu nelegaliteta država mora da se pojavi i da štiti princip legaliteta, jer je u krajnjoj liniji to nadležnost državnih organa, rekao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније