Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

09. 01. 2019. 08:47 >> 09:43

IMA IH 240 U CG

Prijeti li seoskim školama gašenje?

U Crnoj Gori funkcioniše 240 seoskih škola, tj. područnih odjeljenja. Postavlja se pitanje koliko njih se može suočiti sa gašenjem. U Ministarstvu prosvjete, međutim, tvrde da se broj seoskih škola ne mijenja drastično.

 

"Mi nemamo alarmantan pad područnih odjeljenja, jer i u slučajevima kad se neka zatvore, druga se otvore na nekim drugim lokacijama. Tako je,  recimo, bilo ove školske godine. Imali smo zatvaranje par područnim odjeljenja u Pljevljima, Nikšiću, Bijelom Polju, ali smo imali otvaranje u Bijelom Polju na drugoj lokaciji ili, na primjer, dva područna odjeljenja u Plužinama", kaže za TVCG portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Petnaest škola sa po jednim đakom trenutno su najugroženije - prijeti im gašenje. Ipak, iz Ministarstva prosvjete kažu da to ne zavisi od njih.

"Sva ona rade dok se prirodno ne ugase. Kad kažem prirodno ugase, mislim do momenta kad ostanu bez djece", kazala je Lekić.

A, kako bi djecu sa seoskih područja pripremili za školu, iz Ministarstva već nekoliko godina organizuju službu koja djecu upoznaje sa predškolskim programom.

"Otvaramo tkz. interaktivne službe koje vrše funkciju vrtića u udaljenim područjima. I tako pokuavaju od malena da ih socijalizuju", kaže ona.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da će, u cilju očuvanja škola, ustanove koje se nalaze na teritorijama slabije razvijenih opština dobijati sredstva iz Fonda za kvalitet i talente.

Škola spala na dva đaka

Inače, OŠ "Milosav Koljenšić" na Slapu u Danilovgradu osnovana je 1951. godine. Danas broji 52 đaka, a nekada je uučionicama bilo više od 100 mališana. Sa nekadašnjih sedam područnih odjeljenja, ova škola je spala na tri kojima prijeti gašenje.

Ekipa TVCG početkom decembra posjetila je područno odjeljenje u Kujavi, selu nadomak Danilovgrada. Malenim, ali odlučnim koracima Marko i Miladin krenuli su u školu. Kao i svakog jutra. 

Ali njih dvojica ne moraju da šapuću. Teško da će ih iko čuti. U Kujavi, selu kraj Danilovgrada, prema riječima naših sagovornika, boravi tek oko 20 ljudi.

"Pješačim do kombija oko kilometar, pa nas on vozi dolje na raskrsnicu, a do škole isto pješačim oko kilometar i po", priča učenik četvrtog razreda Marko Bošković.

Dok mališani žure kako ne bi zakasnili na nastavu, učiteljica Snežana Jurković je već spremna. Kao i od početka školske godine i danas su u učionicu ušla samo njih dvojica.

"Teško je kad uđete u učionicu i kad vas pozdrave samo dva glasa. Taj prvi utisak je jako težak", kaže učiteljica Snežana.

Do juna prošle godine nije bilo tako. Na nastavu je dolazilo sedmoro djece.

"Do prošle godine bila je živahna i puna učenika, od 15, pa se svake godine smanjivalo", kaže ona.

Nedostaju drugari, graja...

Iako se sa učiteljicom odlično slažu i imaju sve uslove za učenje, dječacima fali veće društvo.

"Pa, nedostaju mi drugari. Zato što u ovoj školi nema baš mnogo djece. Ali imam jednog druga koji se zove Miladin", ispričao nam je Marko.

"Oni imaju odmor, imaju sve, oni žele igru. Različitog su uzrasta, ali nije dovoljno da se igraju loptom samo njih dvojica", riječi su učiteljice Snežane.

Raseljavanje, nažalost, čini svoje. I u matičnoj školi “Milosav Koljenšić” na Slapu, koja sa tri područna odjeljenja broji 52 đaka, boje se gašenja.

Direktor Željko Jaredić kaže: "Područno odjeljenje Bare Šumanovića jedan učenik, u opasnosti da se ugasi. Miokosovići dva učenika, bolji izgledi. Postoji opasnost od gašenja područnih odjeljenja. Nadam se da se isto neće desiti sa matičnom školom. 120 učenika".

No, situacija bi u ovoj školi bila još teža da djeca nemaju prevoz. Direktor priznaje da je neophodno da kupe novi kombi, ali novca za sada nemaju.

"Sigurno bi situacija bila lošija da nije prevoza", kaže Jaredić.

Snežana, koja u Kujavi predaje već 18 godina, i narednih nekoliko predavaće u ovoj učionici. Marko i Miladin učiće ovdje najvjerovatnije do šestog razreda, kada će školovanje nastaviti negdje drugdje.

Nemanja Živaljević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније