Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 08. 2013. 12:48   >>  08:22 8

IVANOVA KORITA

Spriječena liturgija CPC i SPC

Službenici ispostave cetinjske policije onemogućili su danas sveštvenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da uđu u crkvu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima, gdje su obije crkve zakazale služenje liturgije povodom Preobraženja.

 

S obzirom na to da je policija onemogućila da pristalice obije crkve uđu u vjerski objekat, sveštenici Mitropolije su se vratili na Cetinje i luturigiju su služili u Cetinjskom manastiru.

Sa druge strane, mitropolit CPC Mihailo, sa sveštenstvom, liturgiju je služio ispred crkve na Ivanovim koritima.

Nnakon liturgije on je rekao da je krajnje vrijeme da država riješi položaj CPC i da se njenom sveštenstvu omogući ulaz u sve hramove i crkve u Crnoj Gor.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su da se u Crnoj Gori nastavlja sa napadima na crkvenu imovinu, kao sa sprečavanjem i ometanjem onih crkvenih bogosluženja koji na ovim prostorima imaju vjekovno trajanje.

To, kako su naglasili, rade jedna te ista lica.

"Riječ je o grupi građana koja sebe naziva 'CPC', i koja je na preobraženjski praznik prijavila cetinjskoj policiji svoje okupljanje u hramu koji ne pripada tim građanima, niti toj organizaciji. Pomenuti hram je u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske, pa nema niti jednog osnova da ovi ljudi, bivši sveštenici (raščinjeni sveštenici, izopšteni iz crkvene zajednice) ulaze u njega”, tvrde iz Mitropolije.

CPC: SPC sahranila vlast u Srbiji, našu neće

Mitroplolit Mihailo rekao je da vlast treba da pokaže da to stvarno jeste i da donese pravedno rješenje, koje bi CPC-u omogućilo normalan život u Crnoj Gori.

"Mnogo smo čekali i vrijeme je da upotrijebimo sva demokratska sredstva i izborimo se za mjesto koje nam pripada", rekao je Mihailo.

On je podsjetio da je SPC "sahranila" vlast u Srbiji, navodeći da "crnogorsku vlast neće sahraniti".

"Mi molimo crnogorsku vlast da riješi pitanje vjerskih zajednica. CPC nema ništa riješeno i ovakav status koči njen put u bilo kom pravcu. Mora nam se omogućiti da ulazimo u svoje svetinje koje treba da budu otvorene za sve vjernike, i Crnogorce i Srbe, katolike, protestante, jevreje”, rekao je Mihailo.

Inače, u pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema običaju, prvi put jede na ovaj praznik. U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba.

Postoji vjerovanje da se u ovom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora.ž

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Dijana Drašković, Televizija Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније