Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 01. 2019. 10:22   >>  10:09 1

KAMPANJA INSTITUTA ZA MEDIJE

Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno

Poštovanje pretpostavke nevinosti i načela 9 Kodeksa novinara Crne Gore je tema trećeg spota u okviru kampanje promocije kodeksa, kojom se Institut za medije obraća građanima s ciljem da ih upozna sa etičkim standardima i da ih ohrabri da od medija traže njihovo poštovanje.

"Kodeks novinara Crne Gore detaljno razrađuje principe izvještavanja o istražnim i sudskim procesima, te krminaliu kako niko ne bi bio obilježen i kažnjen, s društvenog aspekta, prije presude suda", napominju iz Instituta za medije.

"Mediji ne smiju presuđivati. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno", poruka je videa kojim se ukazuje na načelo kodeksa koji obavezuje novinare i medije da kada izvještavaju o istražnim i sudskim postupcima uvažavaju pretpostavku da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Kodeks novinara ukazuje da novinar ne smije u izvještavanju prejudicirati ishod sudskog postupka. To, vrijedi čak i u slučajevima kada je krivica očigledna za javnost.

"Portretisanje ličnosti kojim se prejudicira njen karakter, kao i optužba na njen račun narušavaju ustavni princip zaštite ljudskog dostojanstva. Cilj izvještavanja iz sudnice ne smije biti da se okrivljeni kazni sa društvenog aspekta tako što će mediji biti korišćeni kao sredstvo javnog posramljivanja osobe", smjernice su našeg kodeksa i orjentir prilikom izvješatavanja o istragama, sudskim postupcima, kriminalu, navode iz Institutu za medije.

Kampanja promocije kodeksa je dio projekta "Respekt-za podizanje etickih standarda i povjerenja građana u etičke medije", koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva javne uprave.

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća Media Terrai i kreativni tim na čelu sa rediteljem i scenaristom Danilom Marunovićem.

Kampanju su medijski podržali RTV Crna Gora, Prva TV, RTV Nikšić, RTV Budva, RTV Cetinje, Novinska agencija Mina, Radio Berane, portali Fos Media, CdM-Cafe del Montenegro, PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine), Sindikat medija, portal Roditelji.me, portal UL- info.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније