Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavio: O.Z. ]

06. 01. 2019. 08:18 >> 07:50
17

MITROPOLIT MIHAILO

Omogućiti ravnopravan položaj vjerskih organizacija

Krajnje je vrijeme da se na pravi način regulišu odnosi između države i vjerskih organizacija, poručio je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo.

Ističe da je država dužna da donese zakon koji će omogućiti jednak i ravnopravan pravni položaj svih vjerskih organizacija u Crnoj Gori uz uvažavanje najstrožijih evropskih standarda. Komentarišući činjenicu da je u Crnoj Gori u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve ogroman broj spomenika kulture, mitropolit poručuje da se to pitanje mora hitno riješiti, upozoravajući da Srpska crkva devastacijom ovih objekata narušava istoriju i tradiciju crnogorskog naroda. Mitropolit crnogorski vjeruje da će Crnogorskoj crkvi biti vraćena autokefalnost, s obzirom na to da je Ukrajinskoj lani dodijeljena nezavisnost.

“Lično živim za dan kad će i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi biti vraćena autokefalnost. Poznato je da se Crnogorska pravoslavna crkva već dugi niz godina zalaže da se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti i vjerskim zajednicama. Krajnje je vrijeme da se na pravi način regulišu odnosi izmedu države i vjerskih organizacija. Država je dužna da donese zakon koji će omogućiti jednak i ravnopravan pravni položaj svih vjerskih organizacija u Crnoj Gori uz uvažavanje najstrožih evropskih standarda u ovoj sferi. Uostalom, tu obavezu, po pitanjima vjerskih sloboda, uslovljava međunarodna zajednica, međunarodno pravo i međunarodni standardi i norme. Posebno ističem dvije stvari koje ovaj zakon treba da reguliše na pravi način pitanje registracije vjerskih zajednica i pitanje imovine”, kazao je Mihailo.

Kako dodaje, u svijetu ne postoji primjer, osim u Crnoj Gori, da jedna vjerska organizacija, pri čemu prvenstveno misli na Srpsku pravoslavnu crkvu, nije registrovana u Crnoj Gori, a jedan je od glavnih učesnika u pravnom prometu Crne Gore.

“Srpska pravoslavna crkva koja nije registrovana u Crnoj Gori, koja nije pravno lice u Crnoj Gori, ostvaruje enormne prihode od imovine države Crne Gore, protivno zakonima Crne Gore. Vjerujem da će novi zakon to pitanje riješiti na pravi način i spriječiti zloupotrebe u oblasti vjerskih sloboda. Stari zakon datira iz 1977. godine, od tada je Crna Gora promijenila više puta svoj status (SRJ, Državna zajednica Srbija i Crna Gora i napokon nezavisna država), tako da je neophodnost hitnog donošenja ovog zakona kako bi se konačno ova oblast regulisala na zakonit, civilizovan i savremen način”, poručuje Mihailo.

Što se tiče imovine SPC, Mihailo dodaje da vjeruje da država ima snagu i pravnu moć da primijeni zakone Crne Gore koji se odnose na pitanje imovine i to pitanje riješi brzo i efikasno.

“Kada je u pitanju imovina na koju pravo polaže Srpska pravoslavna crkva ukazujem da se radi o izbjegavanju da se primijeni zakon. Imovina koju sada koristi Sprska pravoslavna crkva nikad nije bila imovina te crkve, već je u pitanju imovina države Crne Gore. To što je protivno zakonu ta imovina upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu, ne znači da se ta nezakonita radnja ne može pravnim sredstvima ispraviti i vjerujem da će država Crna Gora to i uraditi. Posebno hitno treba raditi na povraćaju vjerskih objekata koji su spomenici kulture, na kojima se izvode protivzakonito radnje kojima se narušava istorija i tradicija crnogorskog naroda”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније