Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

04. 01. 2019. 08:23 >> 08:35

SLUŽENJE VOJNOG ROKA

Sredinom januara prijave za dobrovoljce

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisaće sredinom januara javni poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka. Planirano je da se obuka realizuje za 100 vojnika godišnje, odnosno dva puta po 50, saznaje Pobjeda.

Postoji mogućnost povećanja broja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u narednom periodu, ukoliko broj zainteresovanih bude veći od planiranog. Obuka mladih vojnika bi trajala tri mjeseca.

U dugoročnom planu razvoja odbrane za period do 2025. godine navodi se da dobrovoljno služenje vojnog roka predstavlja jedan od modela osposobljavanja za službu u Vojsci.

“Cilj je da se stvori baza za popunu stalnog i rezervnog sastava Vojske. U skladu sa potrebama za popunom jedinica Vojske, određeni broj vojnih obveznika, po završetku dobrovoljnog služenja vojnog roka, biće primljen u profesionalnu vojnu službu. Prijem vojnih obveznika na dobrovoljno služenje vojnog roka vršiće se po osnovu javnog oglasa koji raspisuje Ministarstvo. Godišnje će se realizovati dvije obuke do 100 lica”, navodi se u dokumentu Ministarstva.

Dodaje se i da će strategijska raspoređena rezerva Vojske Crne Gore brojati do 2.691 lice, kojima će se vršiti popuna rezervnih jedinica Vojske, a vojnički kadar činiće i lica koja su služila dobrovoljni vojnik rok. Angažovaće se na poslovima pripreme i izvođenja odbrane i radi pružanja pomoći i zaštite stanovništvu od posljedica prirodnih i drugih katastrofa.

Strategijsku raspoređenu rezervu sačinjavaće vojnici koji su odslužili dobrovoljni vojni rok, odnosno koji su obučeni za vršenje vojnih dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja i imaju raspored u jedinicama Vojske. Pribavljanje vojničkog kadra vršiće se kroz izbor za prijem u službu u Vojsci po ugovoru putem javnog oglašavanja i iz redova lica koja su služila dobrovoljni vojni rok navodi se u planu razvoja odbrane. Obavezno služenje vojnog roka je ukinuto 2006. godine nakon što je naša država postala nezavisna.
Najuspješniji vojnici koji završe dobrovoljno služenje vojnog roka imaće prednost prilikom prijema u vojnu službu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније