Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 01. 2019. 09:43 >> 09:18
3

ŠEHOVIĆ SAOPŠTIO

Zbog falsifikovanja diploma 30 prijava

U protekle dvije godine odbijeno je 100 zahtjeva za priznavanje visokoškolskih i srednjoškolskih diploma iz inostranstva, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović i dodao da su podnijeli 30 krivičnih prijava zbog falsifikovanja obrazovnih isprava.

 

Šehović je istakao da će im u 2019. godini prioritet biti proces priznavanja diploma i da će poslati još jaču poruku da neće dozvoliti da se neko igra obrazovnim sistemom. Šehović je najavio da će u 2019. godini u izgradnju škola i vrtića biti uloženo oko 50.000.000 eura.

Odgovarajući na pitanja koliko diploma iz inostranstva je nostrifikovano tokom 2018. godine, a za koliko je utvrđeno da ne zadovoljavaju kvalitetom i da dolaze iz sumnjivih ustanova, te koliko zahtjeva za nostrifikovanje je odbijeno i protiv koliko lica su podnosene krivične prijave Šehović je kazao da je u prethodne dvije i nešto godine odbijeno preko 60 zahtjeva za priznavanjem visokoškolskih diploma bilo iz razloga što je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi, bilo da je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi.

“Takođe, u prethodne dvije godine odbijeno je priznavanje 30-ak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isti broj krivičnih prijava. Dakle, ukupno je odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma”, naveo je on.

Šehović ocjenjuje da su na svakom obrazovnom nivou već postigli rezultate kojima se mogu pohvaliti.

“Tako smo u predškolskom obrazovanju, pa i početnim razredima osnovnih škola uspostavili sistem učenja engleskog jezika, koji je na zavidnom nivou i u odnosu na zemlje okruženja. Djeca sada u najranijem uzrastu stiču znanje stranog jezika, a vjerujem da je to istovremeno i pomoć za kućni budžet, iz koga bi onda trebalo da se izdvaja manje novca za privatne časove jezika”, podsjetio je on.
Prema njegovim riječima radi se na tome da osnovno školsko obrazovanje ima vaspitnu koliko i obrazovnu funkciju, zbog čega smo, između ostalog, smanjili obim gradiva u školama.

On je naglasio da je Fond za kvalitet i talente nešto što zaslužuje posebnu elaboraciju.

Naglasio je i da je školska infrastruktura u Crnoj Gori zahtijevala je svrstavanje u prioritete i da se njome bavena svakodnevnom nivou.
“To nije bilo lako kada uzmete u obzir da na teritoriji Crne Gore imamo blizu 500 obrazovnih objekata. Ipak, sada već imamo podatak da smo realizovali preko 30 miliona eura investicija u obrazovnu infrastrukturu ove godine, ili su u toku. Možda će biti još jasnije kada kažemo da smo imali 130 radova veće vrijednosti na školskim objektima u prethodne dvije godine. I, opet, možda još konkretnije: otvorili smo 1.500 novih mjesta u vrtićima širom Crne Gore. Drugim riječima, nijesmo obećavali nego radili. Tako će biti i u 2019, kada će, kako smo najavili, Crna Gora biti veliko gradilište. Naime, tekući budžet Ministarstva prosvjete u dijelu investicija biće povećan za oko 30 procenata. A planirano je preko 50 miliona eura iz nekoliko izvora samo za 21 potpuno novi projekat. Dodatno, ukupno je planirano 38 kapitalnih projekata. Samo neki od novih projekata o kojima do sada nijesmo govorili, za koje će procedura započeti u narednom periodu su: gimnazija u Podgorici, osnovna škola na Zabjelu, te gradnja novih vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, u Podgorici na Tuškom putu, Starom aerodromu, Zlatici”, poručio je ministar peosvjete.

Između ostalog Šehović je naglasio da studenti Univerziteta Crne Gore ostvaruju velike uspjehe na svjetskim univerzitetima, što jeste dokaz da sa njega izlaze dobri kadrovi.

Šehović je kazao da mnogo očekuje od usvajanja zakona o akademskom integritetu koji smo prvi u regionu izradili.
Ministar Šehović je kazao da je jedan od prioriteta da u svakoj školi imamo, prije svega, jednak kvalitet rada u smislu upravljanja, ali i samog nastavnog procesa, i na tome će insistirati.

Najavio je da se rezultati PISA testiranja očekuju krajem 2019. godine.

“Testiranje je izvršeno godinu i nešto nakon početka primjene reforme. Vidjećemo kakvi će biti rezultati, ali ono što je sigurno jeste da smo mu pristupili temljeno: organizovali smo timove resornih institucija, koji su obišle sve srednje škole u Crnoj Gori uključene u testiranje – njih 50, i razgovarali sa preko 1.000 učenika, obezbijedivši im tako ključne informacije u vezi sa testiranjem. PISA je važan pokazatelj kuda idemo, no nezavisno od PISA, uzevši sve što sam naveo, potpuno sam uvjeren da smo krenuli u dobrom pravcu”, zaključio je Šehović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније