Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 12. 2018. 07:50 >> 07:24
1

KCCG

Na Klinici za ortopediju i najsloženije operacije

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) već duže vrijeme radi se operacija zamjene vještačkog kuka. Riječ je o izuzetno složenim hiruškim intervencijama koje se rjeđe primjenjuju i u većim hiruškim kućama. Građani koji se obrate za pomoć mogu biti sigurni da naši stručnjaci vladaju i takvim tehnikama i složenim operacijama, poručuje tim ortopeda Kliničkog centra.

Ljeposava Maraš u KCCG stigla je u kolicima sa slomljenim vještačkim kukom. Nakon operacije zamjene proteze vjeruje da će iz bolnice da izađe hodajuci.

"Kuk sam vještački slomila evo godinu i dva mjeseca, bila sam debela a evo i sad 140 kilograma, to sam odlagala da skinem toboš kilažu. Ustala sam treći dan i sad sam super, ustajem po dva puta dolaze fizioterapeuti što me šetaju", kazala je pacijentkinaj Ljeposava Maraš.

Ljeposavina operacija trajala je pet sati. Riječ je o izuzetno složenoj intervenciji, kažu ortopedi.

"Kod gospođe smo promijenili potpuno dvije komponente lijevog kuka što je zahtijevalo jako ozbiljnu požrtvovanost i jedan multidisciplinarni odnos kolega sa klinike. Ja sam ponosan kao jedan od članova tima koji je radio ovu intervenciju", kazao je specijalista ortopedije Nermin Abdić.

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCCG već duže rade zamjene vještačkog kuka.

"U proteklom periodu više desetina građana dalo nam je povjerenje da uradimo ovu vrstu hiruške intervencije koju smo sproveli zbog razbavljenja komponenti proteze, zbog infekcije i raznih vrsta preloma. Naši građani koji nam se obrate za pomoć sigurni su da vladamo ovakvim tehnikama i složenim operacijama", kazao je direktor Klinike za ortopediju Nikola Bulatović.

Operisana Ljeposava ne može da dočeka dan kada će odšetati kući i posvetiti se unucima.

"Kad se sad vratim kući u petak nadam se da ću sa unučadima biti, dvije unuke su mi najmilije, sva su mi mila ali te dvije najmilije, da se igram i provodim ovo malo života", kazala je Ljeposava.

KCCG raspolaze i koštanom bankom koja se čuva po najsavremenijim standardima ortopedske prakse , tako da su, kažu, zadovoljeni svi uslovi za složene operativne procedure, kao što je zamjena vještačkog kuka.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније